Jeśli chcesz, by barszcz wigilijny był aromatyczny i wyrazisty jak nigdy, w tym roku zrób go z przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz przygotowuje go tradycyjnie jako postną potrawę, bez mięsa, na warzywnym wywarze. Mimo tego wychodzi niesamowicie smaczny dzięki 1 składnikowi ekstra. 

Co dodaje do barszczu Tomek Strzelczyk?

Tomasz Strzelczyk przygotowuje barszcz, jak na klasykę przystało, na zakwasie buraczanym, do którego robi esencjonalny wywar warzywny. Pod koniec gotowania doprawia go nietypową przyprawą, mianowicie wlewa do niego 1 łyżkę octu balsamicznego. Jeśli nie znasz tej przyprawy, to powiem ci, że naprawdę warto włączyć ją do codziennego gotowania. Jest gęsta, słodko-kwaśna, z wyraźną karmelową nutą. Zazwyczaj używa się jej do sałatek, mięs czy sosów, ale do barszczu pasuje znakomicie. Nie warto zamieniać jej na ocet spirytusowy, który jedynie zakwasza potrawy ani na ocet jabłkowy, który jest ostry i rześki. Ocet balsamiczny smakuje zupełnie inaczej i już po pierwszym spróbowaniu poczujesz różnicę.

Przepis na barszcz wigilijny Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1 l zakwasu
  • 1 kg buraków świeżych
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • suszone grzyby (ok. 1 garści)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duża łyżka majeranku
  • kilka buraków z zakwasu

Sposób przygotowania: 

  1. Pietruszki i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka z zimną wodą. Cebule obierz, przypal na palniku i dodaj do wody. Seler obierz i pokrój w kostkę, por umyj, dodaj do garnka.
  2. Grzyby (dowolne, np. podgrzybki, prawdziwki) namocz w wodzie i wlej razem z nią do garnka. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
  3. Buraki obierz i pokrój na kawałki, włóż do garnka. Gotuj całość przez ok. 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Barszcz powinien delikatnie kipieć.
  4. Zakwas odcedź z warzyw i przypraw. Wyjmij z niego kilka buraków i czosnek, i dodaj je do gotującego się wywaru.
  5. Z gotowego wywaru wyjmij wszystkie warzywa lub przelej go przez sito, by uzyskać czysty barszcz.
  6. Do wywaru wlej przygotowany wcześniej zakwas. Zdejmij barszcz z ognia i dopraw go octem balsamicznym, cukrem, solą, pieprzem i majerankiem (rozetrzyj go w rękach, by był bardziej aromatyczny).

Barszcz czerwony Tomka Strzelczyka warto przygotować dzień przed Wigilią. Wtedy smaki dobrze się połączą i będzie idealny do uszek i pierogów.

Źródło przepisu: Youtube.com/Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha