Tomasz Strzelczyk ugotował taki barszcz, że naprawdę trudno sobie wyobrazić lepszy. Jest w nim kilka dodatków, które nie zawsze w przepisach na barszcz się znajdują, ale to właśnie one nadają zupie niewiarygodnie apetycznego zapachu i wyrazistego smaku. W dodatku Strzelczyk przed ugotowaniem buraków i warzyw, robi z nimi jeszcze 1 rzecz, która z pewnością też ma znaczenie. Nie pomijaj tego kroku, choć trzeba na niego zarezerwować nieco więcej czasu. Ale za to wywar wychodzi rewelacyjny.
Cóż to za tajemnicze składniki? Chodzi o suszone grzyby oraz wędzone śliwki, najlepiej tzw. śliwki sechlońskie, suszone i wędzone o wyjątkowym aromacie. Jeśli takich nie masz, zastąp je zwykłymi suszonymi śliwkami.
Przepis na rubinowy barszcz Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 bulwy selera
- 3 cebule
- główka czosnku
- 3-5 wędzonych śliwek
- 4 listki laurowe
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego
- 20 ziarenek pieprzu
- 3-4 ziarna jałowca
- sól do smaku
- kilka kawałków suszonych grzybów
- 1 twarde jabłko
- 500-750 ml zakwasu buraczanego
- 1 łyżka octu
- 1 duża garść majeranku
Składniki na kluski grzybowe (na 2 porcje):
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajo
- 20-30 ml wody
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki zmielonych suszonych grzybów
- szczypta białego pieprzu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Buraki wyszoruj, nie obieraj. Warzywa z cebulą włącznie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Buraki ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj. Obok buraków, na blasze połóż główkę czosnku zwiniętą w papier i folię aluminiową. Warzywa przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wstaw buraki oraz czosnek. Upiecz je do miękkości (czosnek – ok. 1 godzina, buraki - 90-120 minut), wyjmij i odstaw do ostudzenia. Następnie zwiększ temp. W piekarniku do 200 stopni i wstaw do warzywa. Piecz ok. 15 minut.
- Buraki obierz i odłóż.
- Na patelnię wrzuć grzyby suszone, listki laurowe, ziele angielski, ziarna pieprzu i jałowca. Podpraż je na suchej patelni.
- Do garnka przełóż upieczone warzywa, dorzuć podprażone przyprawy oraz pokrojone w kawałki buraki. Zalej wodą (ok. 2 litrów) i wstaw na ogień.
- Jabłko porządnie wyszoruj, przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne i włóż do garnka. Dodaj do gara śliwki wędzone.
- Obierz upieczony czosnek, dodaj do gara. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu 90-120 minut.
- Wysyp na sucha patelnię garść suszonych grzybów i podprażaj je 10 minut. Następnie zmiel je na proszek.
- Wbij do miski jajko, dodaj zimna wodę, sól i wymieszaj. Stopniowo wsypuj mąkę i mieszaj trzepaczką. Na koniec dodaj sproszkowane grzyby. Ciasto powinno być dość gęste, znacznie gęstsze niż na lane kluski.
- W innym garze zagotuj posoloną wodę na kluski. Gdy woda się już zagotuje, zamocz w niej łyżeczkę i nabierz porcyjkę ciasta grzybowe i włóż do wrzątku. Powtarzaj, aż całe ciasto poporcjujesz i włożysz go wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przylgnęły do dna. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze 2 minuty. Wyjmij je łyżka cedzakową.
- Wyjmij z wywaru na barszcz wszystkie warzywa. Jeśli barszcz ma być idealnie klarowny, można go przecedzić przez ściereczkę bawełnianą.
- Wlej do wywaru zakwas i podgrzewaj całość. Dodaj do barszczu łyżkę octu i majeranek.
- Spróbuj i w razie potrzeby dosól zupę. Podgrzewaj dalej, ale nie doprowadź do zagotowania!
- Włóż do talerzy kluski grzybowe i zalej barszczem. Smacznego!
Porady praktyczne do rubinowego barszczu Strzelczyka
Buraczki możesz upiec na blasze, pakując każdy z osobna najpierw w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Najlepiej upiec je dzień wcześniej, wtedy spokojnie wystygną i będą się łatwo obierać. Najłatwiej to zrobić w zlewie pod strumieniem zimnej wody. Wystarczy odciąć szczyt buraka i zsunąć z niego skórkę palcami.
Nie dosalaj zupy przed dodaniem zakwasu. Zakwas jest słony, więc może się okazać, że soli już nie trzeba będzie dodawać, jeśli nie lubisz wyraźnie słonych zup.
Oczywiście barszcz można podać bez grzybowych klusek, jakie podpowiada kucharz. Równie smaczny będzie z uszkami. Natomiast kluski grzybowe to szybka i ciekawa dla nich alternatywa.
Źródło: Tomasz Strzelczyk,Oddaszfartucha/YouTube

















