Postny barszcz wigilijny potrafi wyjść mdły i nijaki. Brak żeberek czy innego mięsa może sprawić, że smakuje jak woda z burakami, dlatego tak ważne jest użycie odpowiednich składników, które nadadzą mu smak i aromat. Od kilku lat na mojej Wigilii króluje barszcz z przepisu Jaśka Kuronia. Jest wyrazisty, niesamowicie aromatyczny i po prostu smaczny. Kucharz doprawia go porządną ilością przypraw, a dodatkowo robi prosty trik z burakami, by wydobyć z nich pełnię smaku.
Prosty trik Jaśka Kuronia na buraki
Jasiek Kuroń nie gotuje buraków w garnku, jak to się zazwyczaj robi. Zamiast tego piecze je w piekarniku. Ten sposób sprawia, że nabierają niesamowitej słodyczy i głębokiego aromatu. Dopiero upieczone dodaje do wywaru. Dzięki temu zabiegowi barszcz zyskuje na smaku, jest intensywny i pozbawiony mdłego, nijakiego posmaku. Spróbuj raz, a będzie tak robić już zawsze. Wystarczy buraki umyć i usunąć z nich ogonki. Następnie zawiń je w folię lub papier do pieczenia. Po godzinie w piekarniku będą mięciutkie i słodkie jak miód. Przestudź je i obierz.
Z pieczonych warzyw skórka bardzo łatwo odchodzi. Pokrój je w plastry i dodaj do wywaru. By nabrał on buraczanego koloru i smaku, gotuj go jeszcze przez 45 minut. Barszcz wigilijny dopraw zakwasem, najlepiej domowym. Jeśli jeszcze go nie nastawiłaś, poniżej podrzucam przepis. A pomysły na inne świąteczne potrawy znajdziesz na naszym kanale nadawczym. Koniecznie go zaobserwuj.
Adobe Stock, qwartm
Przepis na barszcz czerwony Jaśka Kuronia
Składniki:
- 6 buraków
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- pęczek włoszczyzny
- 1 opalona cebula
- 1/4 małej białej kapusty
- główka czosnku przekrojona w poprzek
- kilka suszonych podgrzybków
- kwaśne jabłko
- 2 łyżki otartego majeranku
- 2 litry zakwasu z buraków
- sól, pieprz
- ew. cukier
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj, usuń z nich ogonki, ale nie obieraj. Zawiń je w folię aluminiową i ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Upieczone buraki odstaw do ostygnięcia i obierz ze skórki.
- Do dużego garnka włóż przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Podpraż je chwilę.
- Dodaj umyte i obrane warzywa, cebulę oraz grzyby, majeranek, czosnek i jabłko (bez gniazda nasiennego). Zalej całość wodą i gotuj przez 45 minut.
- Buraki pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Gotuj na niewielkim ogniu przez kolejne 45 minut.
- Po tym czasie zdejmij go z ognia, wyjmij z barszczu warzywa i przyprawy, wlej zakwas i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem. Podawaj gorący.
Źródło przepisu: www.kuron.com
















