Postny barszcz wigilijny potrafi wyjść mdły i nijaki. Brak żeberek czy innego mięsa może sprawić, że smakuje jak woda z burakami, dlatego tak ważne jest użycie odpowiednich składników, które nadadzą mu smak i aromat. Od kilku lat na mojej Wigilii króluje barszcz z przepisu Jaśka Kuronia. Jest wyrazisty, niesamowicie aromatyczny i po prostu smaczny. Kucharz doprawia go porządną ilością przypraw, a dodatkowo robi prosty trik z burakami, by wydobyć z nich pełnię smaku.

Prosty trik Jaśka Kuronia na buraki

Jasiek Kuroń nie gotuje buraków w garnku, jak to się zazwyczaj robi. Zamiast tego piecze je w piekarniku. Ten sposób sprawia, że nabierają niesamowitej słodyczy i głębokiego aromatu. Dopiero upieczone dodaje do wywaru. Dzięki temu zabiegowi barszcz zyskuje na smaku, jest intensywny i pozbawiony mdłego, nijakiego posmaku. Spróbuj raz, a będzie tak robić już zawsze. Wystarczy buraki umyć i usunąć z nich ogonki. Następnie zawiń je w folię lub papier do pieczenia. Po godzinie w piekarniku będą mięciutkie i słodkie jak miód. Przestudź je i obierz.

Z pieczonych warzyw skórka bardzo łatwo odchodzi. Pokrój je w plastry i dodaj do wywaru. By nabrał on buraczanego koloru i smaku, gotuj go jeszcze przez 45 minut. Barszcz wigilijny dopraw zakwasem, najlepiej domowym. Jeśli jeszcze go nie nastawiłaś, poniżej podrzucam przepis. A pomysły na inne świąteczne potrawy znajdziesz na naszym kanale nadawczym. Koniecznie go zaobserwuj.

Adobe Stock, qwartm

Przepis na barszcz czerwony Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 6 buraków
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 opalona cebula
  • 1/4 małej białej kapusty
  • główka czosnku przekrojona w poprzek
  • kilka suszonych podgrzybków
  • kwaśne jabłko
  • 2 łyżki otartego majeranku
  • 2 litry zakwasu z buraków
  • sól, pieprz
  • ew. cukier

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj, usuń z nich ogonki, ale nie obieraj. Zawiń je w folię aluminiową i ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Upieczone buraki odstaw do ostygnięcia i obierz ze skórki. 
  2. Do dużego garnka włóż przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Podpraż je chwilę. 
  3. Dodaj umyte i obrane warzywa, cebulę oraz grzyby, majeranek, czosnek i jabłko (bez gniazda nasiennego). Zalej całość wodą i gotuj przez 45 minut. 
  4. Buraki pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Gotuj na niewielkim ogniu przez kolejne 45 minut. 
  5. Po tym czasie zdejmij go z ognia, wyjmij z barszczu warzywa i przyprawy, wlej zakwas i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem. Podawaj gorący.

Źródło przepisu: www.kuron.com