Roladki z szynki to popularna przekąska na zimno, która często pojawia się na imprezowych stołach. Nic dziwnego, że wszyscy po nią sięgamy, bo jest nie tylko pyszna i efektowna, ale przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry szynki można faszerować wszystkim tym, co lubimy i co akurat mamy pod ręką, ale warto znać kilka sprawdzonych kompozycji, które zawsze dobrze razem smakują. Zobacz 3 pyszne inspiracje na Wielkanoc i nie tylko.

Jakie nadzienie do roladek z szynki? Niezawodna pasta jajeczna

Pyszne roladki z szynki można nadziewać na mnóstwo sposobów, ale jest kilka takich farszy, które smakują każdemu i zawsze się sprawdzają. Pierwszy z nich to bez wątpienia pasta jajeczna, którą robi się dosłownie w chwilę-moment, a w połączeniu z szynką smakuje wspaniale. Ważne tylko, aby była dość gęsta, bo inaczej będzie wypływała z roladek, a to nie wygląda najlepiej na talerzu. Aby ją przygotować, potrzebujesz tylko:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • świeży szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jajka musisz oczywiście obrać i drobno posiekać, choć sprytnym patentem jest również przeciskanie ćwiartek jajka przez praskę do czosnku. Do tego dodaj drobno posiekane i dobrze odsączone na ręczniku papierowym ogórki kiszone oraz starty żółty ser i posiekany szczypiorek. Na koniec wymieszaj całość z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem i gotowe. Zostaje już tylko rozsmarować tę masę na plastrach szynki i zwijać całość w urocze ruloniki.

Co można zawinąć w plastry szynki? Sięgnij po serek i chrzan

Kolejny sprawdzony farsz do roladek z szynki to śmietankowy serek kanapkowy z chrzanem i ulubionymi warzywami. Taka kremowa, a jednocześnie wyrazista pasta idealne rozsmarowuje się na plasterkach wędliny i można ją podkręcać na wszystkie ulubione sposoby, dodając kolorowe warzywa. Na początek proponujemy jednak sprawdzony zestaw:

  • 300 g kanapkowego serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • ćwierć surowej papryki,
  • 1 mały ogórek gruntowy,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i drobniutko pokrój, a koperek posiekaj. Wymieszaj całość z serkiem śmietankowym i chrzanem, a na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy serek z warzywami nakładaj na plastry szynki i zawijaj całość w roladki. Dla dodatkowej dekoracji, możesz zawiązać na każdym ruloniku kokardkę ze szczypiorku.

Wyjątkowe roladki z szynki w wyrazistej wersji

Ostatni pomysł to coś dla tych, którzy lubią wyraziste smaki. Mało kto wie, że do roladek z szynki genialnie pasuje farsz śledziowy, który robi się dosłownie w 3 minuty. Wystarczy bowiem tylko drobno posiekać śledzia i 2 proste dodatki, a potem wymieszać całość z majonezem i doprawić. Zobacz, jakie to proste:

Składniki:

  • 100 g śledzi,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • pieprz do smaku.

Śledzie, cebulkę ze szczypiorkiem oraz ogórki konserwowe bardzo drobno posiekaj. Następnie przesyp wszystko do miseczki i wymieszaj z majonezem. Gotową pastę dopraw do smaku pieprzem, a potem od razu wykładaj ją porcjami na plastry szynki i zwijaj ciasno w roladki.