Ewa Wachowicz od lat dzieli się sprawdzonymi pomysłami na wyjątkowo smaczne i pięknie podane domowe jedzenie. Jej receptury są konkretne, nieskomplikowane i zawsze się udają, to dlatego tak wiele osób chętnie do nich wraca. Gdy podałam na uroczysty obiad kotlety po chorwacku z przepisu Pani Ewy, wszyscy goście byli nimi zachwyceni od pierwszej chwili. To danie, które dosłownie je się oczami”. Wygląda odświętnie, ale nie wymaga wielu godzin pracy w kuchni. Sprawdzi się też wtedy, gdy zapraszasz gości i chcesz zaserwować coś innego niż klasyczny schabowy. Kotlety po chorwacku mają w sobie coś z kuchni południowej Europy – są aromatyczne, soczyste i efektowne, ale jednocześnie swojskie. Dzięki temu każdy się nimi zachwyci, niezależnie od kulinarnych upodobań.

Jak zrobić kotlety po chorwacku z przepisu Ewy Wachowicz?

Ewa Wachowicz łączy delikatną cielęcinę z klasycznymi dodatkami – szynką i serem. Zawija wszystko w rulon i panieruje. Ale to właśnie ten sposób podania i efekt końcowy sprawiają, że trudno się oprzeć tym pysznościom. To danie pomiędzy kotletem, roladą, a wykwintną potrawą z dobrej restauracji. Do tego kremowy sos na bazie śmietany, ogórków oraz czosnku i masz gotowy przepis na obiad, który zrobi furorę.

Jeśli nie masz cielęciny, możesz sięgnąć po schab lub piersi z kurczaka. Efekt również będzie bardzo dobry, choć nieco inny w smaku. Ser żółty warto dobrać taki, który dobrze się topi – gouda, edam albo nawet mozzarella w plastrach będą odpowiednie. Szynkę konserwową możesz zastąpić szynką parmeńską, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, albo użyć drobiowej, jeśli wolisz coś lżejszego. Zamiast musztardy klasycznej możesz sięgnąć po francuską lub miodową. Sos wtedy zmieni nieco charakter, ale nadal będzie pasować do mięsa.

Przepis na kotlety po chorwacku Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce
  • 8 plastrów szynki konserwowej
  • 8 plasterków żółtego sera
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Na sos:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Do podania:

  • 1 cytryna pokrojona w cząstki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ogórki konserwowe w drobną kostkę i wrzuć je do miski ze śmietaną.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i musztardę.
  3. Posiekaj natkę pietruszki i dorzuć do sosu.
  4. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw sos, by się „przegryzł”.
  5. Kotlety przykryj folią spożywczą i dokładnie rozbij tłuczkiem – mają być cienkie jak na roladki.
  6. Oprósz je solą i pieprzem z obu stron.
  7. Na każdy kawałek połóż po dwa plasterki sera i szynki – układaj je naprzemiennie.
  8. Zwiń mięso ciasno w rulonik, jak roladę.
  9. Obtocz każdy rulon w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na końcu w bułce tartej.
  10. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż kotlety z każdej strony, aż panierka zrobi się złocista i chrupiąca.
  11. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  12. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i cząstkami cytryny do skropienia.

Źródło przepisu: www.ewawachowicz.pl

Jak podać kotlety po chorwacku, by zrobiły jeszcze większe wrażenie?

Zamiast układać kotlety po prostu na talerzu, spróbuj przekroić je ukośnie na pół i ułożyć tak, by było widać warstwy szynki i sera w środku. Obok możesz dodać świeżą rukolę lub mieszankę sałat jako lekki dodatek. A jeśli chcesz stworzyć bardziej sycący zestaw, podaj je z ziemniakami z wody albo pieczonymi na chrupko ziemniaczkami.

Fot. Getty/iStock, freeskyline