Biało-czerwony sernik na zimno to najlepszy deser, jaki można zaserwować na 3 maja. Patriotyczne barwy to jednak tylko początek jego zalet, bo oprócz tego jest po prostu przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie 5 składników i chwila mieszania, a cała reszta zrobi się już sama w lodówce. Pysznie, pięknie i prosto - czego chcieć więcej?

Jak zrobić mini serniczki na zimno?

Aby zaskoczyć domowników na 3 maja warto przygotować deser w biało-czerwonych barwach, a najprostszym przepisem z możliwych jest sernik na zimno w pucharkach. Takie jednoporcjowe deserki wyglądają efektownie, a robi się w banalnie prosty sposób, bo wystarczy tylko czerwona galaretka i biała masa na bazie serka homogenizowanego, śmietanki kremówki oraz żelatyny.

Oprócz tych podstawowych składników do ubijania śmietanki przyda się także nieco cukru pudru, a cały deser można opcjonalnie wykończyć ulubionymi owocami. I to tyle - z tego prostego zestawu powstaną piękne i pyszne mini serniczki na zimno w kolorach narodowej flagi. Zobacz dokładny przepis poniżej i trzymaj się podanych w nim proporcji, a wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba. 

Sernik na zimno w pucharkach - przepis

Składniki:

  • 4 waniliowe serki homogenizowane (każdy po 165 g)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania czerwonej galaretki
  • opcjonalnie: ulubione sezonowe owoce

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wymieszania dwóch czerwonych galaretek w litrze wody i odstaw je do przestudzenia. Następnie rozlej je po równo do słoiczków, pucharków lub szklaneczek i włóż do lodówki, aby całość stężała. 
  2. Teraz weź się za białą masę. W małym naczynku rozpuść żelatynę w odrobinie zimnej wody i odstaw ją na 3 minuty. 
  3. W tym czasie ubij schłodzonej śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj do tego stopniowo serki waniliowe.
  4. Żelatynę podgrzej w mikrofali przez 10 sekund (nie dłużej, bo się zagotuje), a potem lekko ją przestudź i dodaj do serowej masy. 
  5. Tak przygotowaną białą masę wylewaj na czerwoną galaretkę i ponownie wstaw całość do lodówki.
  6. Jeśli chcesz, przed podaniem na gotowe deserki możesz dodatkowo wyłożyć ulubione owoce.

Źródło: przyslijprzepis.pl