U mnie w rodzinie jest taka tradycja, że każdy ma co najmniej jedną gwiazdkową potrawę, którą szykuje na wspólny stół. Mój brat specjalizuje się właśnie w tym bigosie. Długo dopieszczał swój przepis, aż doszedł do perfekcji. To nie tylko moje ulubione świąteczne danie, ale także przysmak wszystkich ciotek, wujów, kuzynów oraz bratanków. Co roku brat przywozi w bagażniku wielki gar tego bigosu, żeby dla nikogo nie zabrakło. Przez kilka lat dokładny przepis był owiany tajemnicą.
Co dodać do bigosu świątecznego, żeby podkręcić jego smak?
Ostatnio udało mi się przyuważyć, co sprawia, że smak bigosu jest tak wyjątkowy. Poza oczywistymi składnikami (jak dwa rodzaje kapusty oraz różne mięsa, a także suszone śliwki i leśne grzyby), okazało się, że zamiast soli, mój brat dolewa sos sojowo-grzybowy. Ta prosta zmiana robi robotę pod sam koniec gotowania. Dzięki temu danie jest aromatyczne i przepyszne nawet podane zwyczajnie z kromką chleba, bez specjalnego cudowania.
Fot. Adobe Stock, Magdalena Bujak
Przepis na wyśmienity bigos na święta
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- ok. 800 g mięsa z łopatki
- ok. 500 g żeberek z kością
- 20 dag boczku wędzonego w kawałku
- 2 laski kiełbasy (np. podwawelskiej lub toruńskiej)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 10 suszonych śliwek
- 2 garści suszonych leśnych grzybów
- 6 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 20 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby mocz w letniej wodzie przez minimum 2 godziny.
- Kiszoną kapustę pokrój, a następnie ją przepłucz, przelewając zimną wodą i odcedzając na sitku.
- Tak przygotowaną wstępnie kapustę włóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj aż zawrze.
- Odcedź kapustę, odlej wodę, a warzywo przełóż z powrotem do garnka.
- Białą kapustę drobno poszatkuj.
- Dodaj ją do kiszonej kapusty, zalej całość wodą. Gotuj przez 40 minut od wrzenia.
- Po tym czasie, nie zdejmując garnka z ognia, dodaj mięso z łopatki oraz żeberka (w całości) i dalej gotuj.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
- Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, dorzuć też pokrojoną w kostkę kiełbasę i poczekaj aż się podsmaży.
- Gdy w dużym garnku mięso stanie się miękkie (mniej więcej po upływie 1 h), wyjmij je i odłóż do ostygnięcia.
- Kapustę wciąż gotuj na małym ogniu (od tego momentu mniej więcej 2 h), dokładając do niej namoczone suszone grzyby (i 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów), pokrojone na mniejsze części suszone śliwki oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
- Wystudzone mięso pokrój w kostkę, usuwając wszystkie chrząstki i kości i wrzuć do gotującej się kapusty.
- Zawartość garnka dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz sosem sojowo-grzybowym.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut i dodaj usmażoną wcześniej kiełbasę z boczkiem oraz cebulą.
- Dodaj też przecier pomidorowy i majeranek.
- Na sam koniec zawartość garnka dokładnie wymieszaj, sprawdzając ostatecznie, czy bigos nie wymaga jeszcze doprawienia pieprzem lub sosem sojowo-grzybowym.
Przygotuj ten wyśmienity bigos dla swojej rodziny, bo warto. A jeśli szukasz inspiracji na pozostałe potrawy na święta i bożonarodzeniowe ciasta (serniki, pierniki, miodowniki), zajrzyj też na kanał messenger naszego serwisu Mojegotowanie.pl. Znajdziesz tam wiele pysznych przepisów i redakcyjnych porad.















