Gdy zbliżają się święta, wyciągam z szafy stary zeszyt z rodzinnymi przepisami. Aromatyczny bigos babci Zosi to jeden z moich pewniaków. Co roku podaję go bliskim, bo wiem, że dzięki temu zaspokoję ich apetyty i sprawię im przyjemność. Nie muszę przy tym stać godzinami przy kuchence, pilnując, żeby danie się nie przypaliło. To również dzięki sposobowi babci.
Patent na bigos mojej babci Zosi
Moja babcia nie gotowała bigosu, tylko go piekła w brytfannie. Podpatrzyłam jej sposób, kiedy byłam jeszcze dzieckiem i wchodząc do babcinego domu, czułam kuszący zapach bigosu, ale na kuchence nie było widać żadnego garnka. Ta sprytna zmiana nie tylko ułatwia życie, ale też sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne i pełne smaków.
Bigos babci Zosi ma ten ważny atut, że jedyny etap, który wymaga zaangażowania, to przygotowanie składników i podsmażanie mięs. Całą resztę pracy robi piekarnik.
Bigos pieczony nigdy się nie przypala, choć właściwie się go nie miesza (można raz w czasie pieczenia, jak sobie człowiek przypomni). Moja babcia spód brytfanki wykładała grubszymi liśćmi białej kapusty (tymi z wierzchu kapuścianej główki), co skutecznie zabezpieczało potrawę przed przypaleniem od dołu.
Przepis na bigos pieczony
Składniki:
- 3/4 kg kiszonej kapusty
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- 1 marchew
- 2 cebule
- 250 g wieprzowiny
- 250 g wołowiny
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy wędzonej wieprzowej
- 2 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego (całe lub zmielone)
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka majeranku
- kilka suszonych namoczonych wcześniej grzybów
- kilka wędzonych, suszonych śliwek
- 2 dojrzałe pomidory
- do smaku: sól i pieprz
Opcjonalnie: łyżka smalcu.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i wyłóż nimi spód brytfanny lub naczynia żaroodpornego (warto je najpierw posmarować olejem lub oliwą).
- Pozostałe liście białej kapusty poszatkuj.
- Kapustę kiszoną również poszatkuj.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Mięso oraz wędliny pokrój w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony boczek, podsmażaj go na małym ogniu, wytapiając z niego jak najwięcej tłuszczu. Następnie odłów go łyżką cedzakową.
- Na wytopionym z boczku tłuszczu kolejno podsmażaj wszystkie rodzaje mięsa.
- W brytfannie lub dużym naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie kolejne warstwy bigosu – kapustę, marchew, cebulę, mięsa, porcję przypraw oraz dodatki.
- Naczynie przykryj i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Bigos piecz przez 4-5 godzin do miękkości składników. Możesz go w międzyczasie raz przemieszać, uważając, żeby nie porozrywać liści kapusty na spodzie.
- W razie gdyby bigos wydawał się zbyt suchy, dodaj 1 łyżkę smalcu.
- Na godzinę przed końcem zapiekania dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dopraw do smaku w razie potrzeby.
Bigos pieczony zawsze smakuje rewelacyjnie i można go odgrzewać wiele razy. Na co dzień podaję go z pajdą świeżego chleba, a od święta - w ozdobnej wazie.
Fot. Getty/iStock, arfo
















