Kluseczki serowe są niezwykle miękkie i delikatne w smaku, ale z trochę wyczuwalną kwaskowością twarogu. Babcia i mama przekazały mi, żeby zawsze trzymać się zasady 4x1. Odpowiednie ilości składników sprawiają, że kluski serowe zawsze wychodzą. Tylko trzeba mieć ser dobrej jakości, taki z wiaderka tutaj się nie sprawdzi, bo kluseczki będą się rozpadały w czasie gotowania.

Jak zrobić kluseczki serowe?

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Z podanych składników wyjdzie porcja dla 2 osób.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Ser biały przełóż do miski i rozgnieć go widelcem. Wbij do niego jajko. Dosyp po 1 łyżce mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru pudru. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, żeby składniki się ładnie połączyły i rozeszły się równomiernie.
  2. W większym garnku zagotuj wodę, lekko ją osól.
  3. Naszykuj miseczkę z gorącą wodą. Zanurz w niej łyżeczkę i nabierz na nią ciasto. A potem przekładaj je na wrzątek.
  4. Kluseczki serowe po chwili wypłyną, wtedy gotuj je przez 2 minuty. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz. Najlepiej smakują podane od razu, ale jeśli nie zjesz wszystkich, mogą poleżeć w lodówce do 2 dni. Najlepiej jest odgrzewać je na maśle.

Jak podać serowe kuleczki?

Możesz podać je z zasmażaną bułką tartą na maśle, jak do ugotowanego kalafiora. Sprawdzi się też słodka śmietanka lub jak wolisz kwaśna. Dodatkowo wierzch możesz obsypać cynamonem lub dużymi kryształkami cukru trzcinowego. A w sezonie odpowiednie będą też owoce jagodowe, np. truskawki lub maliny, również w formie musu. Ciekawą opcję będzie tu też sos waniliowy lub jagodowy.

Wytrawne serowe kluseczki do obiadu

Nie wszyscy przepadają za słodkimi daniami obiadowymi, na szczęście da się je zmodyfikować bardzo szybko. Po prostu do masy serowej nie dosypuj cukru pudru. To najprostsza wersja, ale zamiast cukru możesz dorzucić inne przyprawy. Dobrze pasują tu: bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek lub mieszanka przypraw curry (od razu zyskają ładny żółty kolor). Kluseczki serowe bez cukru dobrze smakują polane samym masłem lub oliwą. Jednak równie dobrze możesz zaserwować je z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub warzywnym. Odpowiednie będą też mięsne gulasze.