Placuszki z musu z tubki to doskonała opcja śniadaniowa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują podane na ciepło, ale możesz je też spakować dzieciom na wynos do śniadaniówki. A najlepsze jest w tym przepisie to, że ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Do czego można wykorzystać mus?
Musy owocowe to świetny pomysł na dodatek do wielu dań, a jednym z nich są właśnie placuszki. Możesz też dodać go do ciasta naleśnikowego lub do owsianki, nałożony na wierzch lub wymieszany z płatkami owsianymi, odłożonymi na całą noc do lodówki pięknie połączy się z płatkami. Jeśli dodasz do musu żelatynę lub agar-agar to powstanie wyjątkowo pyszna galaretka o intensywnym smaku. To też dobry dodatek do deserów, połam biszkopty lub kruche ciasteczka i wyłóż je na dnie pucharków, a potem przykryj wybranym musem owocowym. Dobrą opcją są też muffinki, czy ucierane ciasta owocowe. W ten sposób zastosujesz go w wersji z tubki, ze słoiczka z dziecięcym jedzeniem lub domowy, przygotowany na zimę lub na bieżąco.
Jak zrobić placuszki z musu z tubki?
Składniki:
- 90 g musu owocowego z tubki, o dowolnym smaku
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego serka homogenizowanego
- 4 łyżki błyskawicznej kaszy manny
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładniej wymieszaj. Przykryj naczynie i odstaw na bok na 5 minut. W tym czasie masa powinna zgęstnieć.
- Rozgrzej patelnię, najlepiej taką do beztłuszczowego smażenia. Ewentualnie możesz przesmarować ją olejem albo oliwą lub spryskać jej powierzchnię.
- Na patelnie nakładaj porcje na nieduże placuszki. Smaż je przez chwilę na małym ogniu, aż się zrumienią z dwóch stron.
Z czym podać placuszki z owocowego musu?
Postaw na klasykę i oprósz je jedynie cukrem pudrem. Odpowiednia będzie też bita śmietana, syrop czekoladowy, z agawy, daktylowy lub płynny miód. Rozważ dodanie smakowego ze sprawdzonej pasieki, np. z maliną, pomarańczą lub ananasem. Jeśli zdecydujesz się podać je na podwieczorek, to dodaj do nich lody śmietankowe na kremówce bądź wybrany smak owocowych, również w formie sorbetu. Świetnie sprawdzają się też świeże owoce, choćby truskawki, maliny, jeżyny, jagody lub porzeczki. Ale odpowiedni będą też banan, gruszka, jabłko albo mango.
Źródło: przepis pochodzi z FB @U Wojtusia na talerzu


















