Placuszki z musu z tubki to doskonała opcja śniadaniowa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują podane na ciepło, ale możesz je też spakować dzieciom na wynos do śniadaniówki. A najlepsze jest w tym przepisie to, że ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Do czego można wykorzystać mus?

Musy owocowe to świetny pomysł na dodatek do wielu dań, a jednym z nich są właśnie placuszki. Możesz też dodać go do ciasta naleśnikowego lub do owsianki, nałożony na wierzch lub wymieszany z płatkami owsianymi, odłożonymi na całą noc do lodówki pięknie połączy się z płatkami. Jeśli dodasz do musu żelatynę lub agar-agar to powstanie wyjątkowo pyszna galaretka o intensywnym smaku. To też dobry dodatek do deserów, połam biszkopty lub kruche ciasteczka i wyłóż je na dnie pucharków, a potem przykryj wybranym musem owocowym. Dobrą opcją są też muffinki, czy ucierane ciasta owocowe. W ten sposób zastosujesz go w wersji z tubki, ze słoiczka z dziecięcym jedzeniem lub domowy, przygotowany na zimę lub na bieżąco.

Jak zrobić placuszki z musu z tubki?

Składniki:

  • 90 g musu owocowego z tubki, o dowolnym smaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki błyskawicznej kaszy manny

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładniej wymieszaj. Przykryj naczynie i odstaw na bok na 5 minut. W tym czasie masa powinna zgęstnieć.
  2. Rozgrzej patelnię, najlepiej taką do beztłuszczowego smażenia. Ewentualnie możesz przesmarować ją olejem albo oliwą lub spryskać jej powierzchnię.
  3. Na patelnie nakładaj porcje na nieduże placuszki. Smaż je przez chwilę na małym ogniu, aż się zrumienią z dwóch stron.

Z czym podać placuszki z owocowego musu?

Postaw na klasykę i oprósz je jedynie cukrem pudrem. Odpowiednia będzie też bita śmietana, syrop czekoladowy, z agawy, daktylowy lub płynny miód. Rozważ dodanie smakowego ze sprawdzonej pasieki, np. z maliną, pomarańczą lub ananasem. Jeśli zdecydujesz się podać je na podwieczorek, to dodaj do nich lody śmietankowe na kremówce bądź wybrany smak owocowych, również w formie sorbetu. Świetnie sprawdzają się też świeże owoce, choćby truskawki, maliny, jeżyny, jagody lub porzeczki. Ale odpowiedni będą też banan, gruszka, jabłko albo mango.

Źródło: przepis pochodzi z FB @U Wojtusia na talerzu