Gdy zobaczyłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go przygotować. W niczym nie przypomina tradycyjnych przetworów na pigwę, czyli klasycznej konfitury, dżemu, a nawet galaretki. Natomiast to, co z niego powstaje, to istne cudo. Kremowe, delikatne i słodziutkie. Sekretem jest jeden składnik, którego pewnie nigdy byś nie połączył z pigwą.

Mus z pigwy i białej czekolady

Z pigwy robię gładziutki mus, do którego dodaję białą czekoladę. Sprawia ona, że całość staje się kremowa i słodka. Dodatkowo słodzę go cukrem waniliowym, dzięki czemu mus przepięknie pachnie. Przygotowanie go nie jest trudne, jednak potrzeba trochę czasu, by uzyskać idealny efekt. Najlepiej pracę podzielić na dwa dni. Pierwszego ugotować puree z pigwy, a następnego połączyć je z dodatkami i przełożyć do słoików. Te warto pasteryzować, aby postały całą zimę.

Do czego wykorzystać taki mus? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki. Dobrze smakuje również wymieszany z jogurtem naturalnym. Możesz go także użyć jako owocowej warstwy do ciast. Jest na tyle gęsty i aksamitny, że nie wypływa spomiędzy biszkoptów. Choć przyznam ci się, że najbardziej lubię go wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Moje dzieci też tak robią, taki jest pyszny.

Przepis na mus z pigwy i białej czekolady

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Nie trzeba jej obierać ze skórki.
  2. Przełóż ją do garnka z grubym dnem i zalej wodą tak, by była przykryta.
  3. Gotuj pigwę przez 30 minut na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Następnie odcedź ją z wody. Jednak nie wylewaj jej. Zrobisz z niej pyszną galaretkę. Widziałam na nią przepis ostatnio na naszym kanale nadawczym
  4. Miękkie owoce zblenduj na mus i ponownie przełóż do garnka. Gotuj je przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Po 60 minutach zdejmij ją z gazu, odstaw do wystudzenia i włóż do lodówki na noc.
  6. Kolejnego dnia do musu z pigwy dodaj posiekaną białą czekoladę oraz cukier waniliowy. Podgrzej do rozpuszczenia.
  7. Gorący mus przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakręć je szczelnie. Jako że ten mus zawiera mało cukru, to warto go pasteryzować, jeśli chcesz go przechowywać przez całą zimą. Ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do połowy wysokości i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Następnie wyjmij na blat i pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Getty/iStock, ligora