Mogłoby się wydawać, że przetwory z owoców na zimę typu dżem, konfitury, powidła, marmolada i galaretka niewiele się od siebie różnią. Że to tylko kwestia nazewnictwa. I faktycznie często granice między nimi się zacierają, a niektórych terminów używa się zamiennie. Inaczej jest jednak w przypadku musu.

Jego wielką zaletą jest to, że nie potrzeba do niego dodawać żadnych środków żelujących i to wcale nie dlatego, że bardzo długo się gotuje lub sam w sobie zawiera wystarczająco dużo pektyny. Po prostu z zasady ma być rzadszy niż dżemy i konfitury. Jest też całkowicie gładki – nie ma kawałków owoców, skórek ani pestek. Dzięki temu ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, zwłaszcza jeśli chodzi o desery.

Dlaczego warto mieć mus z winogron w spiżarni?

Mus z ciemnych winogron ogrodowych nie ma konsystencji smarowidła do chleba jak dżem, ale to wcale nie znaczy, że w ogóle nie można go wykorzystać do kanapek. Sprawdzi się świetnie jako słodka polewa – możesz na przykład posmarować bagietkę ricottą, położyć na niej grillowane figi i szynkę parmeńską, a całość skropić ciemnofioletowym musem niczym melasą z granatów lub sosem balsamicznym. To także ciekawy dodatek do dressingu sałatkowego lub marynaty.

Ale nie da się ukryć, że najlepiej sprawdzi się do deserów. Możesz go wykorzystać na przykład do: 

  • żelki do przekładania biszkoptu – wystarczy podgrzać, dodać żelatynę lub agar i rozsmarować. Po stężeniu otrzymasz wkładkę do tortu, która jest bardzo esencjonalna i świetnie komponuje się różnymi kremami.
  • do bitej śmietany – dodaj trochę do ubitej kremówki i masz smakowy dodatek do deserów na zimno lub piękną, fioletową dekorację do ciast.
  • do naleśników, gofrów lub lodów – jako polewę. Masz satysfakcję, że nie kupujesz żadnych gotowych, sztucznych dodatków z butelki, a z musem nie musisz nic robić, bo ma już odpowiednią konsystencję.  
  • do podania budyniu waniliowego – z dzieciństwa pamiętam wersję z syropem wiśniowym, ale mus winogronowy też świetnie tu zagra.
  • domowej galaretki – można ją jeść solo lub wkładać do deserów w pucharkach. 

Esencjonalny, granatowoczerwony mus z ogrodowych winogron to także genialny dodatek do herbaty jesienią lub zimą. Wystarczy dodać łyżeczkę, żeby podbić jej smak. Możesz dodawać go również do różnych koktajli owocowych.  

Mus z ciemnych winogron ogrodowych – przepis 

Składniki:

  • 5 kg winogron
  • 1 kg cukru
  • opcjonalnie przyprawy: cynamon, wanilia, kardamon,
  • inne dodatki: świeża mięta, cytryna, limonka 

Przygotowanie:

  1. Zdejmij winogrona z gałązek. Staraj się robić to ostrożnie, żeby nie zgnieść kuleczek i nie stracić cennego soku.
  2. Umyj owoce i włóż je do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier. Lekko rozgnieć wszystko razem, na przykład tłuczkiem do ziemniaków. Zacznij powoli podgrzewać, żeby winogrona puściły sok. Doprowadź do wrzenia.
  3. Gotuj owoce z cukrem przez około 1,5 godziny. Możesz dodać ulubione przyprawy, zioła lub inne owoce (na przykład jeżyny), ale mus sam w sobie będzie wystarczająco smaczny i esencjonalny, więc nie potrzebuje specjalnych dodatków. Poza tym podstawowa wersja będzie bardziej uniwersalna. 
  4. Zblenduj winogrona i przetrzyj je przez sito, żeby pozbyć się wszelkich skórek i pestek. Ponownie podgrzej.
  5. Przelej gorący mus do czystych, wyparzonych słoików. Mocno zakręć i pasteryzuj przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 110°C.