Wiele osób, żeby usztywnić i utrwalić bitą śmietanę domowym sposobem, dodaje do kremówki rozpuszczoną w wodzie i przestudzoną żelatynę lub tężejącą galaretkę z żelatyną. To sprawdzone patenty, ale wcale nie jedyne. Żeby ubita śmietana była nie tylko puszysta jak obłoczek, ale też idealnie słodka oraz wyjątkowo stabilna, wystarczy dosypać do niej łyżkę stołową pewnego proszku. Z 1 dodatku dostajesz aż 3 korzyści. Nie chodzi o sam cukier. 

Trik na trwałą bitą śmietanę bez żelatyny

Ostatnio zostałam zaproszona przez moją sąsiadkę Jolę na kawę i domowe ciasto. Był bardzo ciepły i miły dzień, więc usiadłyśmy na tarasie. Na stole czekał już na nas torcik z truskawkami oraz bitą śmietaną. Mimo że gadałyśmy ponad 2 godziny, krem nie stracił nic ze swej urody ani kształtu, chociaż stał na słońcu. Musiałam więc zapytać, skąd ta idealna trwałość. 

Dodatkiem, który podpowiedziała mi sąsiadka, był cukier żelujący. To świetny wynalazek, który wiele gospodyń bardzo sobie chwali, szczególnie latem oraz jesienią, kiedy jest czas na domowe przetwory. Dzięki tej substancji, zamiast godzinami smażyć dżemy czy konfitury, da się je zagęścić skutecznie i szybko.

Taki cukier zwykle ma w składzie substancje żelujące, które pomogą również usztywnić śmietankę w trakcie ubijania i nadadzą jej trwały kształt, który będzie odporny na działanie wysokich temperatur. Innymi słowy, ciasto ozdobione kremówką ubitą z cukrem żelującym przetrwa nawet kilka godzin poza lodówką. Nawet w bardzo ciepły dzień.

Jak to zrobić? Wystarczy zastosować się do prostej proporcji. 1 łyżka cukru żelującego powinna przypadać na 100 ml śmietanki kremówki. Należy ją wmiksować w słodką śmietankę tak samo, jak robimy to ze zwykłym cukrem. I tyle!

Cukier żelujący kupisz w każdym supermarkecie. Możesz wybrać idealną opcję dla siebie nie tylko pod względem gramatury, ale też składu. Co więcej, taki proszek łatwo da się przygotować samodzielnie

Jak zrobić cukier żelujący domowym sposobem?

Cukier żelujący powstaje z cukru oraz roślinnych pektyn lub żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcesz przygotować go bez żelatyny, wykorzystaj pektynę w proszku. Sprawdzona proporcja to 33 g pektyny na 1 szklankę zwykłego białego cukru. Oba składniki trzeba bardzo dokładnie wymieszać i przesypać do szczelnego pojemnika. Pektynę w proszku łatwo kupisz przez Internet lub w sklepie z naturalną żywnością. Szczególnie polecam pektyny jabłkowe lub cytrusowe. 

Tak przygotowany domowy cukier żelujący wykorzystasz również do zrobienia dżemów, marmolad, konfitur, powideł i galaretek. Takie przetwory będą mogły jeść osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.