Lato do dla mnie czas spotkań w plenerze z rodziną i przyjaciółmi. Wycieczki, pikniki, weekendowe grillowanie i wspólne posiłki. Przy takich okazjach najlepiej sprawdzają się desery, które łatwo przetransportować bez szwanku, i które wytrzymają wysokie temperatury. Ale przecież, gdy ktoś z bliskich obchodzi urodziny lub imieniny, nie sposób nie zrobić dla niego tortu. W moim towarzystwie wakacyjnych solenizantów i jubilatów jest sporo.
Sięgam więc wielokrotnie po sprawdzony przepis na biszkopt, który przekładam i ozdabiam bitą śmietaną z owocami. Żeby krem pięknie się trzymał na takim torcie i nie dał plamy (w sensie dosłownym!), miksuję kremówkę z domowym usztywniaczem. Dzięki temu mam pewność, że deser sprawdzi się nawet w ciepły, słoneczny dzień. Kiedyś, żeby ułatwić sobie życie, kupowałam fixy w torebce, ale przestałam. Dlaczego?
Z czego składają się fixy do ubijania śmietany?
Nie korzystam ze sklepowych fixów, ale wcale nie ze względu na zły skład. W takich produktach znajdują się zazwyczaj tylko dwa składniki: glukoza oraz skrobia. Doszłam więc do wniosku, że zamiast kupować takie utrwalacze, mogę je sobie robić sama - w ilości zależnej od moich potrzeb i z rzeczy, które mam w kuchennej szafce.
Znalazłam przepis, wypróbowałam działanie i nie wrócę już do sklepowej wersji. Ubita z domowym fixem kremówka idealnie trzyma się ciasta nawet poza lodówką. Przez wiele godzin nie traci konsystencji ani nadanej jej formy i jest w punkt słodka. Poza tym da się ją bez problemu ubić na sztywno nawet ręczną trzepaczką.
Przepis na domowy fix do bitej śmietany
Składniki:
- 15 ml wody
- 15 g żelatyny w proszku
- 25 ml syropu klonowego, płynnego miodu lub innego słodziku do smaku
Sposób przygotowania:
- Wodę wlej do garnuszka, dosyp żelatynę i rozpuść ją, podgrzewając płyn powoli na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Cały czas pilnuj, by roztwór się nie zagotował (bo wtedy żelatyna traci swoje właściwości). Płyn musi być klarowny, a żelatyna całkiem rozpuszczona.
- Kiedy żelatyna się rozpuści i w wodzie nie będzie żadnych widocznych grudek, dolej syrop, wymieszaj i zestaw garnuszek z ognia.
- Odstaw domowy fix do ostygnięcia.
Domowy fix do ubijania śmietany możesz użyć dopiero, kiedy osiągnie temperaturę pokojową. Jeszcze lepiej zadziała, jeśli następnie wstawisz go do lodówki na parę minut. Uważaj jednak, żeby masa nie stężała za bardzo - musi być delikatnie tężejąca, ale wciąż półpłynna.
Jak zrobić sztywną bitą śmietanę z domowym fixem?
Kremówka do ubijania musi być bardzo zimna - zawsze pamiętam, żeby wstawić ją do lodówki na kilka godzin przez miksowaniem. Fix zazwyczaj też chwilkę chłodzę dla jak najlepszego efektu końcowego. Bardzo ważna jest odpowiednia proporcja. Na 1 szklankę kremówki używam 1,5 łyżeczki mojego fixu oraz odrobinę cukru pudru (ilość dostosuj do swoich preferencji smakowych).
Zawsze zaczynam od miksowania śmietanki na średnio-niskich obrotach miksera, aż do uzyskania widocznej piany. Wtedy zwiększam prędkość do średnio-wysokiej, dodaję odrobinę cukru pudru, domowy fix i kontynuuję ubijanie, aż śmietana utworzy sztywne „szczyty”. Takie fale, które zachowują swój kształt, są znakiem, że kremówka jest dobrze ubita i można skończyć miksowanie.
Gotowym kremem od razu przekładam ciasto i smaruję jego wierzch. Czasem używam tak ubitej śmietanki również do zdobienia tortu, napełniając nią rękaw cukierniczy. Ciasto z kremem wstawiam jeszcze na minimum pół h do lodówki, żeby krem śmietankowy idealnie stężał i się utrwalił.
















