Taką bitą śmietanę możesz jeść codziennie. Jest lekka, pełna białka i ma mało tłuszczu. A przygotowanie jej to dosłownie kilka minut pracy i wszystko tu zawsze wychodzi. Ta bita śmietana nigdy się nie zważy, nie podejdzie wodą, ani nie zrobisz z niej masła. Nie musisz chłodzić składników przed ubijaniem, tylko wkładasz wszystko do blendera. Czy może być prościej i równie pysznie?

Jak zrobić bitą śmietanę z serka wiejskiego?

Nie wiem, czy wiesz, ale jeśli zmiksujesz serek wiejski na gęstą masę, dodasz do niego odżywkę białkową, to uzyskasz przepyszną bitą śmietanę, którą możesz wykorzystać do przygotowania dowolnego deseru z owocami. Odżywka białkowa sprawia, że bita śmietana jest delikatnie słodka oraz ma odpowiednią konsystencję, a dodatkowo zawiera więcej białka. Możesz użyć dowolnej odżywki, choć najbardziej pasuje waniliowa lub śmietankowa. Jeśli jednak chcesz zamienić ją na inny produkt, to nic prostszego. Łyżka jogurtu greckiego, skyru, mascarpone czy jogurtu naturalnego świetnie się sprawdzi w tym przepisie. Jednak pamiętaj wtedy, aby dosłodzić bitą śmietanę. Dodaj do niej łyżkę miodu, ksylitolu albo cukru.

Przepis na bitą śmietaną z serka wiejskiego z truskawkami

Z podanych składników zrobisz 2 porcje deseru.

Składniki:

  • 150 g serka wiejskiego (1 opakowanie)
  • 1 miarka odżywki białkowej waniliowej
  • 100 g truskawek (dodatkowo)

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski przełóż do blendera. Dodaj do niego odżywkę białkową. Zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta i puszysta masa (nie mogą być w niej wyczuwalne grudki serka).
  2. Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Pokrój je w kostkę.
  3. W pucharkach (szklankach lub słoiczkach) ułóż bitą śmietanę z serka na przemian z truskawkami. 
  4. Przed podaniem schłodź deser w lodówce.

Wskazówki na idealną bitą śmietanę z serka wiejskiego

Choć przepis na tę bitą śmietanę jest bardzo prosty, wręcz banalny, podrzucam kilka wskazówek, o których warto pamiętać.

  • Wybierz serek wiejski z małą ilością soli. Inaczej może być ona delikatnie wyczuwalna w smaku.
  • Jeśli chcesz, aby bita śmietana wyszła jeszcze lżejsza, użyj serka wiejskiego light.
  • Do serka wiejskiego dodaj odżywkę w jasnym kolorze. Chyba że chcesz uzyskać ciemną bitą śmietanę.
  • Dokładnie zblenduj serek wiejski. Nie mogą być w nim wyczuwalne grudki. Zrobisz to za pomocą malaksera lub blendera kielichowego. Blenderem ręcznym typu żyrafa zajmie ci to więcej czasu. 

Źródło przepisu: Facebook.com/onaciaglegotuje