Bita śmietana choć pyszna, to zdarza się, że nam się nudzi. Przygotuj ją z dodatkiem kawy, a sprawisz, że całkowicie zmieni się jej smak i wygląd. Będzie piękną ozdobą letnich tortów, babeczek czy ciast. Pasuje również do tart, deserów z galaretką, a także gofrów. Zobacz, jak ją zrobić w prosty sposób krok po kroku.
Jak zrobić bitą śmietanę z kawą?
Kawowa bita śmietana jest prostsza do zrobienia, niż ci się wydaje. Przygotujesz ją w ten sam sposób, co klasyczną bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj do niej łyżeczkę zaparzonej kawy. Aby uniknąć fusów w kremie, które zepsułyby cały jej smak, warto użyć kawy rozpuszczalnej. Ta rozpuszczona w wodzie nada śmietanie mocny aromat i zmieni jej kolor.
Mimo że kawy dodaje się niewiele (zaledwie łyżeczkę), to jest ona wyczuwalna w smaku, a także widoczna - bita śmietana robi się jasnobrązowa. Do samej bitej śmietany nie warto dodawać więcej kawy, ponieważ zbyt mocno rozrzedzi ona śmietankę, przez co ta może nie być wystarczająco sztywna, by dobrze prezentować się na torcie. Jeśli chcesz bardziej kawową masę, to połącz śmietankę z mascarpone w proporcji 2:1 i do ubitych, dodaj 2-3 łyżeczki rozpuszczonej kawy.
Przepis na bitą śmietanę kawową
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
- Najpierw wlej łyżeczkę wrzącej wody do kieliszka. Wsyp do niego pół łyżeczki kawy. Wymieszaj całość, aż się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przełóż do misy i ubijaj na wysokich obrotach, aż zacznie gęstnieć. Uważaj, na początku będzie się mocno rozchlapywała na boki.
- Do gęstniejącej bitej śmietany wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder. Dalej ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż stanie się gęsta i sztywna.
- Gotową udekoruj ciasto, babeczki czy tort. Niewykorzystaną przechowuj w lodówce.
Triki na idealną bitą śmietanę z kawą?
Zobacz, co warto zrobić, aby uzyskać idealną kawową bitą śmietanę.
- Śmietanka kremówka szybciej się ubije, jeśli schłodzisz ją w lodówce przez minimum 24 godziny.
- Przed ubijaniem warto schłodzić również misę oraz trzepaczki.
- Jeśli nie masz kawy rozpuszczalnej w domu, to zastąp ją kawą parzoną. Zrób większą ilość, przecedź przez sito, aby pozbyć się fusów i z czystego naparu weź łyżeczkę kawy, którą dodasz do śmietany.
- Uważaj, aby nie przebić bitej śmietany. Za długo ubijana zamieni się w masło, natomiast zbyt krótko, będzie rzadka i nietrwała. Obserwuj ją podczas ubijania, najpierw pojawią się na niej miękkie szczyty, które powoli będą się zamieniać w gęste i sztywne. Wtedy bita śmietana jest gotowa.
- Cukier puder możesz zamienić na kryształ, ale dodaj go na początku ubijania. Inaczej w gotowej śmietanie mogą być wyczuwalne kryształki cukru.

















