Lubisz torty z bitą śmietaną? A może zajadasz bitą śmietanę jako dodatek do świeżych owoców, lodów i innych deserów na zimno? Ta puszysta pianka smakuje genialnie w każdej wersji, ale zamiast wybierać gotowce w sprayu o wątpliwych składach, lepiej ubić ją samodzielnie. To bardzo proste, ale okazuje się, że sam cukier i śmietanka nie wystarczą. Aby bita śmietana była idealnie puszysta, pełna smaku i przy okazji szybciej się miksowała, warto dorzucić do miski coś ekstra. 

Bita śmietana - podstawowe zasady, o których trzeba pamiętać

Bita śmietana jest niby prosta w przygotowaniu, ale okazuje się, że nie każdemu wychodzi idealnie sztywna i puszysta. Wszystko dlatego, że wiele osób zapomina o pewnych złotych zasadach, których zawodowi cukiernicy pilnują jak oka w głowie. Pierwszą z nich jest wybór jak najtłustszej śmietanki, bo im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej ubije się nabiał. Zawsze sięgaj więc po śmietankę 36%, aby mieć pewność, że wszystko pójdzie, jak trzeba.

Drugim bardzo ważnym krokiem jest porządne schłodzenie nie tylko samej śmietanki, ale i miski, w której będzie ubijana. Nie każdy o tym wie, a to absolutna podstawa każdego sztywnego, puszystego i lekkiego kremu. Wstaw więc metalową miskę do lodówki na około 30 minut, albo do zamrażarki na 10 minut. Dopiero wtedy wlej do niej zimną śmietankę, a różnicę w ubijaniu poczujesz od razu. 

Na koniec ostatnia złota porada, czyli dodawanie cukru pudru. To obowiązkowy składnik i to nie tylko ze względu na smak, ale i konsystencję, bo okazuje się, że 1-2 łyżki cukru pudru na każde 250 ml śmietanki pomaga stabilizować ubijaną masę. Cukier najlepiej przesiać wcześniej przez sito i dodawać go pod koniec miksowania, gdy śmietanka jest już dość sztywna. 

Jak ubić śmietanę dobrze i szybko? Dorzuć 1 składnik ekstra

A gdy dopilnujesz już wszystkich powyższych zasad, możesz dodatkowo dorzucić do śmietanki coś ekstra. Chodzi o kilka kropli soku z cytryny, dzięki któremu bita śmietana nie tylko lepiej smakuje, ale i szybciej się ubija. A gdy do cytrynowego soku dodasz jeszcze startą skórkę z cytryny, powstanie najpyszniejsza i najbardziej aromatyczna cytrynowa bita śmietana, która genialnie pasuje do wszystkich owoców, ciast i lodów. Spróbuj tego niepozornego dodatku, a gwarantujemy, że będziesz w siódmym niebie.