Przepis na ten krem znalazłam, przeglądając stare gazetki Przyślij Przepis z recepturami od czytelników. Można wśród nich znaleźć prawdziwe cuda. Wpadł mi w oko, ponieważ akurat miałam w lodówce śmietankę kremówkę i serek homogenizowany, którym kończył się termin ważności, trzeba więc było szybko i smacznie je zużyć. Na bazie tych dwóch produktów powstał szybki krem, którym wypełniłam kruche babeczki i nadziałam domowe rurki. Wyszło przepysznie. Śmietankowa masa równie dobrze nada się do przełożenia lekkiego tortu z blatów biszkoptowych. Ma doskonałą konsystencję, ponieważ jest zarazem puszysta niczym chmurka (przypomina bitą śmietanę), jak i trwała - nie rozpływa się oraz utrzymuje nadany jej kształt. Krem ten sprawdzi się również jako samodzielny deser: po schłodzeniu możesz przełożyć go do pucharków, ozdobić owocami, tartą czekoladą lub wiórkami kokosowymi i zjeść w takiej formie.

Co ważne, krem może mieć różne smaki. Ja do przygotowania wersji podstawowej użyłam serka homogenizowanego naturalnego, ale równie dobrze sprawdzi się waniliowy czy truskawkowy. Efekt finalny zależy od twojego gustu. 

Na co zwrócić uwagę, szykując krem śmietankowy do tortu?

Kremówka oraz serek użyte do ubijania muszą być bardzo zimne - wstaw je do lodówki na co najmniej kilka godzin. Zaczynaj od miksowania na średnio-niskich obrotach miksera, aż do uzyskania widocznej piany ze śmietany. Gdy to nastąpi, zwiększ prędkość obrotów do średnio-wysokiej, dodaj cukier, fix i kontynuuj ubijanie, aż masa utworzy śmietanowe „szczyty”. Dopiero wtedy wmiksuj serek. Przepis jest banalnie prosty - trzymaj się go, a uzyskasz krem na medal. 

Przepis na sztywny krem śmietankowy do tortu 

Składniki:

  • 200 g zimnej śmietanki 36%
  • 200 g zimnego serka homogenizowanego naturalnego (lub o wybranym przez ciebie smaku)
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 opakowanie śmietan-fixu

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę ubij na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz fix.
  3. Na koniec wmiksuj serek waniliowy. 

Powstały krem śmietankowy powinien być gęsty, a po schłodzeniu nabierze jeszcze większej stabilności - dlatego przed użyciem warto wstawić go do lodówki na ok. 2 godziny. Zimną masą przełóż ciasto, po czym nałóż ją jeszcze na wierzch oraz boki tortu. Tak przygotowane ciasto z kremem wstaw jeszcze do lodówki na 1 godzinę przed podaniem, żeby krem śmietankowy idealnie stężał i się utrwalił. 

Czym zastąpić kupny fix do ubijania kremu?

Jeśli nie chcesz używać kupnego fixu z torebki, zrób domowy odpowiednik z 3 składników. To nic trudnego, a działa równie skutecznie. Wystarczy 15 ml wody, 15 g żelatyny w proszku oraz 25 ml syropu klonowego. Wodę wlej do garnuszka, dosyp żelatynę i rozpuść ją, podgrzewając płyn powoli na małym ogniu przez ok. 5 minut. Cały czas pilnuj, by roztwór się nie zagotował (bo wtedy żelatyna traci swoje właściwości). Płyn musi być klarowny, a żelatyna całkiem rozpuszczona. Kiedy w wodzie nie będzie żadnych widocznych grudek, dolej syrop, wymieszaj i zestaw garnuszek z ognia. Odstaw całość do ostygnięcia. 

Domowego fixu do ubijania używaj dopiero, kiedy osiągnie temperaturę pokojową (należy go dodać do kremówki pod koniec miksowania i ubić masę na sztywno). Na podane ilości składników z przepisu akapit wyżej wystarczą ci 2 łyżeczki miksu. Pamiętaj tylko, że w domowym fixie jest już słodki dodatek - syrop klonowy - kontroluj więc ilość cukru pudru, dodawanego podczas ubijania masy, żeby krem nie był przesłodzony.