Wypieki z jabłkami mają to do siebie, że najlepiej smakują wtedy, gdy nie są szczególnie przekombinowane. Dzieje się tak z prostego powodu. Jabłka to bowiem wyjątkowo wdzięczne owoce, których nie ma absolutnej potrzeby w jakikolwiek sposób przyćmiewać. Ich słodycz i lekka kwasowość muszą odpowiednio „wybrzmieć” w cieście i kropka.
Te wszystkie warunki spełnia niniejszy przepis na błyskawiczne ciasto z jabłkami. Jak sama jego nazwa wskazuje, robi się je wyjątkowo szybko. Prostota składników idealnie podkreśla smak owoców, które dodatkowo zapewniają odpowiednią wilgotność całemu deserowi
Jakich jabłek użyć do tego ciasta?
Najlepiej sprawdzą się tu lekko winne odmiany jabłek, takie jak reneta, kronselka czy antonówka. Ciasto wyjdzie także i z tradycyjnymi papierówkami, ale może być ciut za bardzo mdłe. Jeśli chcesz tego uniknąć, skrop obficie papierówki sokiem z cytryny lub limonki. Taki dodatek załatwi sprawę jak trzeba.
Getty Images, Ivan4es
Ciasto wyjdzie także z jabłkami dostępnymi w ostatnim czasie w sklepach – chodzi tu o takie odmiany jak gala, szampion czy ligol. Są dość twarde i zwarte, ale podczas pieczenia w małych kawałkach zmiękną i nie będą przeszkodzą na drodze do uzyskania właściwego efektu.
Przepis na błyskawiczne ciasto z jabłkami
Składniki:
- 4 jaja
- 1 niecała szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka
- Pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania dość dużej tortownicy (ok. 24 cm średnicy) lub prostokątnej, niedużej foremki (17x27 cm). Natłuść ją masłem lub olejem, ewentualnie margaryną i posyp mąką. Foremkę można także wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wbij jajka do dużej miski i ubij za pomocą miksera z cukrem na puszystą masę, tak by masa jajeczna nabrała objętości i stała się jasna.
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na sitku (takim samym, jakiego używa się do krojenia warzyw na sałatkę jarzynową) lub drobno za pomocą noża.
- Do masy jajecznej wlej olej, dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszaj ciasto mikserem na średnich lub niskich obrotach.
- Wsyp do ciasta cynamon, dodaj pokrojone uprzednio jabłka i wymieszaj.
- Ciasto wylej do formy.
- Piecz ciasto przez ok. 45 min w temperaturze 170 st. Celsjusza (góra-dół).
- Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z formy, odstaw do wystygnięcia i ewentualnie oprósz jeszcze cukrem pudrem.
Smacznego!

















