Jabłka pasują do niemal każdego ciasta. Świetnie smakują w szarlotce na kruchym cieście, ale równie dobrze pasują do biszkoptu. Tym razem dodałam je do prostego ciasta ucieranego. Zamiast klasycznie kroić je w kostkę, pokroiłam je na ćwiartki i ponacinałam. To był strzał w dziesiątkę. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie wygląda na stole. Idealne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi lub z rodziną. Znika z talerzyków do ostatniego okruszka.

Jak zrobić błyskawiczne ciasto z jabłkami?

Puszyste ciasto z jabłkami robię niemal błyskawicznie, od lat z tego samego przepisu mojej mamy. Nie ma w nim żadnych skomplikowanych trików ani produktów. Jeśli użyjesz składników w pokojowej temperaturze, to ciasto na pewno wyjdzie. Wystarczy utrzeć masło z cukrem, jajkami, a na koniec połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Ot, i cała filozofia. Jeśli chcesz przygotować jabłka tak jak na poniższym zdjęciu, to obierz je ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie ponacinaj je w paski, ale w ten sposób, by ćwiartki jabłek się nie rozpadły. Jabłka możesz też pokroić w zwykłą kostkę i posypać nimi wierzch ciasta. Będzie równie smaczne.

Adobe Stock, Kerstin

Przepis na ciasto z jabłkami

Z podanych składników przygotujesz ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło przełóż do miski razem z cukrem. Ubij całość mikserem na jasną masę. Zajmie to 2-3 minuty. Do masy maślanej dodawaj po 1 jajku. Po każdym ubijaj masę przez 15 sekund. Masa może wtedy wyglądać na zwarzoną, jednak nie przejmuj się tym, tak ma być.
  2. Do masy jajeczno-maślanej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Zmiksuj jedynie do połączenia. 
  3. Następnie przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Każdą z nich lekko natnij nożem z wierzchu tak, aby powstały podłużne paski. Ponacinane jabłka skrop sokiem z cytryny. 
  4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej ciasto. Na wierzchu ułóż jabłka, delikatnie wbijając je w ciasto. Posyp cynamonem i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. Gotowe ciasto z jabłkami możesz oprószyć cukrem pudrem.