Jeśli nie masz cierpliwości do robienia chleba na zakwasie czy na klasycznym rozczynie, a na sodzie ci nie smakuje, wypróbuj patent na błyskawiczny chleb drożdżowy wg tego przepisu. Nie będzie już wymówek od pieczenia. Chleb jest tak pyszny i szybki w przygotowaniu, że będziesz go wypiekać w kółko. Nie trzeba mieć dyplomu czeladnika, by uzyskać niezapomniany w smaku bochenek dobrej jakości. Nie kupuj do niego najtańszej mąki w markecie - jej jakość ma znaczenie. Zdecydowanie lepiej zainteresować się ofertą mniejszych, lokalnych, często rodzinnych młynów, dostępną w internecie.
Jak upiec szybki chleb na drożdżach?
Ten chleb nie wymaga zakwasu, ale może smakować, jakby na nim był. Ten smak zapewni sprytnie niewielki dodatek octu (ale spokojnie możesz też go pominąć lub podzielić ciasto na 2 części i dodać 1 łyżkę octu tylko do jednej z nich. Podaję przepis na 2 keksówki, bo z doświadczenia wiem, że pierwsza zejdzie prawie od razu po wypieczeniu. Pasować będzie do niego np. dżem sułtański, na który przepis niedawno wrzucałam na nasz kanał messenger Moje Gotowanie. Codziennie publikuję tam też inne sprawdzone przepisy i triki kuchenne. Warto być na bieżąco.
Szybki chleb na drożdżach możesz wypiec zarówno na świeżych, jak i na suszonych. Polecam jednak świeże, bo lepiej na nich smakuje. 50 g świeżych drożdży w tym przepisie możesz zamienić na 14 g suszonych instant. Zamiast klasycznego rozczynu-bazy chleba, robimy od razu całe ciasto - z wykorzystaniem całej mąki i wody. Pod koniec przygotowania dodajemy do niego opcjonalne dodatki: ziarna, pestki oraz odrobinę octu. Gotowe ciasto przykrywamy i odkładamy do szybkiego podrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod ciepły kaloryfer) tylko na chwilę - dosłownie na 10 minut. Jeśli sobie o nim zapomnisz, miękisz po wypieczeniu i rozkrojeniu będzie mieć duże, powietrzne dziury.
Jeśli będziesz piec ten błyskawiczny chleb drożdżowy pierwszy raz, wykorzystaj 600 g mąki pszennej typu 650 i 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 2000. Taka proporcja gwarantuje sukces. W innych wariantach wykorzystać możesz:
- po 500 g mąki pszennej typu 550 i 650, a do tego ok. 2 łyżki otrębów - by chleb był gęstszy i bardziej sycący
- 600 g mąki pszennej 550 i 400 g mąki żytniej typu 2000 z pełnego przemiału oraz pestki dyni i siemię lniane - wtedy chleb będzie bardziej zbity, ale też jeszcze bardziej pożywny
Do ciasta na szybki chleb na drożdżach można też dodawać przyprawy, w tym czosnek granulowany, świeżą czy prażoną cebulkę czy czarnuszkę.
Przepis na błyskawiczny chleb drożdżowy
Składniki (na 2 keksówki o wymiarach 25 x 12 cm):
- 600 g mąki pszennej
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 800 ml ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu 10% (można ewentualnie pominąć)
Dodatkowo, opcjonalnie: 2 łyżki octu spirytusowego 10% oraz ulubione ziarna i pestki.
Sposób przygotowania:
- Rozkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Wlewaj partiami ciepłą wodę, jednocześnie mieszając - do rozpuszczenia drożdży.
- Następnie stopniowo wsypuj obie mąki wymieszane z solą i mieszaj wciąż łyżką do połączenia składników - by nie było grudek mąki. Pod koniec przygotowania ciasta możesz wsypać do ciasta ulubione dodatki (pestki czy ziarna) oraz ocet.
- Gotowe surowe ciasto na chleb przełóż do keksówek wysmarowanych masłem i podsypanych mąką pszenną.
- Wyrównaj wierzch obu chlebów, przykryj ściereczkami i odłóż na 10 minut w ciepłe miejsce (może być piekarnik nagrzany do temp. 30 st. C lub miejsce pod ciepłym kaloryferem.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C (góra-dół bez termoobiegu), włóż chleb na drugą półkę od dołu i piecz do 1 godziny. Sprawdź po 45 minutach - jeśli jest dobrze wyrośnięty i rumiany, nadaje się do wyjęcia z piekarnika.
- Wyjmij z formy, podważając brzegi nożem, owiń lnianą lub bawełnianą ściereczką i wystudź na kratce. Pokrój po wystudzeniu.
















