Ciocia Krysia z Sochaczewa to kulinarna mistrzyni - słynie ze swoich przepisów nie tylko w całej rodzinie, ale nawet w całej okolicy. Nie wszystkimi pomysłami chce się podzielić. Wiele z nich pozostaje jej skrzętnie skrywaną tajemnicą. Długo nie chciała ujawnić mi, z czego robi swój kultowy krem do wafli. Wreszcie jednak udało mi się ją przekonać. Machnęła ręką i powiedziała "Aaaaaa już dobrze, no opisuj w tym internecie". Spisałam listę składników i jeszcze tego samego dnia zrobiłam ten krem. Wafle wyszły obłędne - zwykłe ze starego, PRL-owskiego przepisu, dla mnie zostają już daleko w tyle. Od tamtej pory robiłam ten wybitny krem kilka razy, a ostatnio poszłam nawet o krok dalej. Kremem do wafli cioci Krysi przełożyłam tort urodzinowy. Efekt był oszałamiający, a pod wrażeniem była nawet sama ciocia - specjalnie od razu do niej zadzwoniłam, żeby się pochwalić swoim cukierniczym wyczynem. Niezależnie od tego, czy wykorzystasz ten przepis do wafli czy do tortu, na pewno wszyscy będą pod wielkim wrażeniem.

Przepis na boski krem cioci Krysi

Ten krem do wafli jest bardzo stabilny - nawet jeśli planujesz wykorzystać go do tortu, nie potrzebujesz żadnej żelatyny.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. W dużej metalowej misce umieść mascarpone.
  2. Dodaj od razu 3 łyżki cukru pudru oraz 3 łyżki kakao.
  3. Zmiksuj na średnich obrotach miksera przez około 3 minuty.
  4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij osobno w wysokim naczyniu. Dla pewności możesz ją przed ubijaniem włożyć na 15 minut do zamrażarki, aby była bardzo zimna.
  5. Miksuj najpierw na małych obrotach, stopniowo je zwiększając. Gdy śmietanka zrobi się puszysta, dodaj łyżkę cukru pudru. Miksuj dalej. Gdy będzie coraz sztywniejsza, znowu dodaj łyżkę cukru pudru
  6. Ubitą, sztywną śmietanę, ostrożnie przełóż do miski z kremem z mascarpone.
  7. Wymieszaj delikatnie szpatułką, nie używaj już miksera.

Do czego użyć tego kremu?

Ten krem jest na tyle uniwersalny, że oprócz przełożenia nim wafli, możesz go wykorzystać na wiele innych sposobów. Pasuje do tortów, babeczek (wyciskaj przez rękaw cukierniczy). Możesz go użyć do tart, a nawet serwować solo w pucharkach. Smakuje świetnie bez żadnych dodatków, ale gdy dorzucisz trochę bakalii, powstanie efektowny i wyrafinowany deser.

Dodatkowe porady

Chociaż mascarpone nie musi być bardzo zimne, koniecznie zadbaj o dobre schłodzenie śmietanki. Tylko wtedy ubije się idealnie, a gotowy krem będzie potem sztywny i nie rozpłynie się na cieście. Chociaż przy waflach ma to może mniejsze znaczenie, w przypadku przekładania tortu będzie bardzo istotne. Ja chłodzę też końcówki miksera.