Wafle z kremem to smak mojego dzieciństwa. Długo nie umiałam ich robić. A to krem wychodził za gęsty, a to się rozwarstwiał. Dopiero gdy znalazłam stary przepis mojej babci, całość okazała się niezwykle prosta. Krem jest gładki, bez grudek, niemal aksamitny, idealnie zastyga na waflach, tworząc deser rodem z PRL-u.

Jak zrobić idealny krem do wafli z mlekiem w proszku?

Przepis na kakaowy krem do wafli jest bardzo prosty. Niby wystarczy podgrzać składniki i wymieszać je z mlekiem w proszku, ale jeśli chcesz, by wyszedł niesamowicie gładki o idealnej konsystencji, to pamiętaj o tych 3 rzeczach:

  • po pierwsze, upewnij się, że masło i cukier są całkowicie rozpuszczone, zanim dodasz do nich mleko w proszku.
  • po drugie, przestudź masę, nie może być ona gorąca, gdy połączysz ją z mlekiem w proszku, inaczej całość się rozwarstwi.
  • po trzecie, nie syp całej szklanki mleka w proszku na raz do garnka. Dodaj je partiami, w międzyczasie cały czas energicznie mieszając (trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach).

Pamiętaj również, że krem w miarę studzenia gęstnieje, dlatego nie dosypuj więcej mleka w proszku, niż podano w przepisie. Poczekaj chwilę, wymieszaj masę, a jeśli mimo wszystko jest za rzadka, to dosyp łyżkę. Jeśli natomiast twój krem jest za gęsty, to wlej do niego dodatkową łyżkę mleka, wymieszaj i sprawdź konsystencję. W razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę płynu.

Przepis na krem do wafli jak z PRL-u

Składniki:

  • 1 margaryna (użyłam masła)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 paczka wafli

Sposób przygotowania:

  1. Masło lub margarynę pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Wsyp cukier, cukier waniliowy, kakao i wlej mleko. Podgrzej całość, aż masło się rozpuści. Ostudź.
  2. Gdy masa będzie letnia, wsyp do niej mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie, aby w kremie nie było grudek. Zostaw całość do ostudzenia.
  3. Chłodną masą smaruj wafle (płaską stroną) i przykrywaj stroną z rowkami. Zawiń je w folię i delikatnie dociśnij (najlepsze będą duże książki), aby się dobrze skleiły.
  4. Po kilku godzinach możesz podawać.

Getty/iStock, Rawpixel

Jak urozmaicić kakaowy krem do wafli z mleka w proszku?

Jeśli chcesz urozmaicić smak masy kakaowej możesz to zrobić na kilka sposobów:

  • dodaj do niej posiekane orzechy włoskie, laskowe lub migdały. Krem będzie cudownie chrupiący.
  • wsyp do niej 2-3 łyżki wiórek kokosowych, garść rodzynek (posiekanych) lub kilka pokruszonych ciasteczek.
  • smak masy podkręcisz również korzennymi przyprawami: odrobina cynamonu lub kardamonu nada jej jesiennego charakteru.
  • do masy możesz dodać również 1-2 łyżki masła orzechowego lub 1-2 łyżki espresso (będzie miała piękny kawowy aromat).