Wafle z kremem to smak mojego dzieciństwa. Długo nie umiałam ich robić. A to krem wychodził za gęsty, a to się rozwarstwiał. Dopiero gdy znalazłam stary przepis mojej babci, całość okazała się niezwykle prosta. Krem jest gładki, bez grudek, niemal aksamitny, idealnie zastyga na waflach, tworząc deser rodem z PRL-u.
Jak zrobić idealny krem do wafli z mlekiem w proszku?
Przepis na kakaowy krem do wafli jest bardzo prosty. Niby wystarczy podgrzać składniki i wymieszać je z mlekiem w proszku, ale jeśli chcesz, by wyszedł niesamowicie gładki o idealnej konsystencji, to pamiętaj o tych 3 rzeczach:
- po pierwsze, upewnij się, że masło i cukier są całkowicie rozpuszczone, zanim dodasz do nich mleko w proszku.
- po drugie, przestudź masę, nie może być ona gorąca, gdy połączysz ją z mlekiem w proszku, inaczej całość się rozwarstwi.
- po trzecie, nie syp całej szklanki mleka w proszku na raz do garnka. Dodaj je partiami, w międzyczasie cały czas energicznie mieszając (trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach).
Pamiętaj również, że krem w miarę studzenia gęstnieje, dlatego nie dosypuj więcej mleka w proszku, niż podano w przepisie. Poczekaj chwilę, wymieszaj masę, a jeśli mimo wszystko jest za rzadka, to dosyp łyżkę. Jeśli natomiast twój krem jest za gęsty, to wlej do niego dodatkową łyżkę mleka, wymieszaj i sprawdź konsystencję. W razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę płynu.
Przepis na krem do wafli jak z PRL-u
Składniki:
- 1 margaryna (użyłam masła)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 paczka wafli
Sposób przygotowania:
- Masło lub margarynę pokrój w kostkę i przełóż do rondelka. Wsyp cukier, cukier waniliowy, kakao i wlej mleko. Podgrzej całość, aż masło się rozpuści. Ostudź.
- Gdy masa będzie letnia, wsyp do niej mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie, aby w kremie nie było grudek. Zostaw całość do ostudzenia.
- Chłodną masą smaruj wafle (płaską stroną) i przykrywaj stroną z rowkami. Zawiń je w folię i delikatnie dociśnij (najlepsze będą duże książki), aby się dobrze skleiły.
- Po kilku godzinach możesz podawać.
Getty/iStock, Rawpixel
Jak urozmaicić kakaowy krem do wafli z mleka w proszku?
Jeśli chcesz urozmaicić smak masy kakaowej możesz to zrobić na kilka sposobów:
- dodaj do niej posiekane orzechy włoskie, laskowe lub migdały. Krem będzie cudownie chrupiący.
- wsyp do niej 2-3 łyżki wiórek kokosowych, garść rodzynek (posiekanych) lub kilka pokruszonych ciasteczek.
- smak masy podkręcisz również korzennymi przyprawami: odrobina cynamonu lub kardamonu nada jej jesiennego charakteru.
- do masy możesz dodać również 1-2 łyżki masła orzechowego lub 1-2 łyżki espresso (będzie miała piękny kawowy aromat).
















