Ten bardzo prosty krem do wafli smakuje jak czyste, domowe szczęście i udowadnia, że najlepsze przepisy to te, najprostsze, które przywołują smaki dzieciństwa. Bierzesz dwa składniki i miksujesz, tylko tyle trzeba, żeby uzyskać fantastyczną masę nie tylko do wafli. Nie trzeba nic ucierać ani podgrzewać. Szybciej się już nie da. Mimo że przygotowanie jest tak proste, krem wychodzi idealny: aromatyczny, idealnie się rozsmarowuje, a smakuje tak, że nie będziesz chciała szykować żadnego innego.  

Przepis na krem do wafli z dwóch składników

Składniki (na 1 opakowanie wafli tortowych):

  • 400 g masy kajmakowej (krówkowej) 
  • 100 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, żeby zmiękło i miało temperaturę pokojową. 
  2. Włóż je do miski miksera i ubijaj na puszystą masę przez około 2-3 minuty, aż stanie się jasne i lekkie. 
  3. Następnie dodawaj masę kajmakową po jednej łyżce, cały czas miksując na średnich obrotach. Dzięki temu krem nabierze gładkiej, jedwabistej konsystencji i nie będzie się rozwarstwiał.
  4. Gotowy krem podziel na cztery części. Nałóż pierwszą porcję na wafel i rozsmaruj równą warstwą aż po brzegi. Przykryj kolejnym waflem, dociśnij dłonią i nałóż kolejną warstwę kremu. 
  5. Postępuj tak do wykorzystania wszystkich wafli i masy. Owiń całość w folię spożywczą lub aluminiową i lekko dociśnij, najlepiej położyć na wierzchu książkę lub deskę. 
  6. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu pokrój wafle na paski lub kwadraty ostrym nożem. Krem stężeje, ale zachowa przyjemną, lekko ciągnącą konsystencję. To właśnie sprawia, że każdy kęs chrupie, a zaraz potem rozpływa się w ustach.

Jak urozmaicić krem, gdy zechcesz poeksperymentować?

Ten prosty duet złożony z masy kajmakowej i masła można z łatwością dopasować do własnych upodobań. Jeśli lubisz wyraźniejszy smak, dodaj do masy odrobinę soli. Wystarczy szczypta, a krem stanie się bardziej wyrazisty, bardziej „dorosły” w smaku. 

Szykując wafle w okolicy świąt, możesz do masy dodać szczyptę cynamonu lub mielonego imbiru. Ich zapach uniesie się w kuchni natychmiast i ściągnie do niej wszystkie łasuchy.

Bardzo fajnie sprawdza się także dodatek kilku kropel ekstraktu waniliowego lub odrobiny kakao. Dzięki niemu krem nabiera głębszego, karmelowo-czekoladowego smaku. Możesz np. do 1/3 kremu dodać kakao i mieć wafle przełożone dwoma odmianami kremu. Będą też fajnie wyglądać z różnobarwnym kremem.

A jeśli chcesz uzyskać krem z orzechowa nutą, dodaj łyżkę masła orzechowego i zmiksuj całość przez kilka sekund. 

Z pewnością nie są to wszystkie możliwości, ale te akurat przetestowałam i ręczę za ich jakość.

GettyImages, Zoonar RF