Botwinka duszona w soku pomarańczowym to niesamowicie oryginalne danie, które łączy w sobie różne smaki, które sprawiają, że zupa jest wyrazista i nie ma mowy o mdłym smaku. Danie trochę przypomina morning glory, czyli tajskie danie ze smażonych liści szpinaku wodnego. Zrób taką botwinkę, a zobaczysz, że na długo zagości w twoim domu. Smakuje rewelacyjnie. Niezwykły aromat podbijają 2 nietypowe składniki, czyli martini extra dry, oraz zalewa z kiszonych cytryn. Taka mieszanka smaków to prawdziwy rarytas dla kubków smakowych.
Składniki na duszoną botwinkę
Zapoznaj się z listą, ponieważ są na niej nietypowe składniki, niektóre będzie trzeba wcześniej przygotować lub kupić gotowe w sklepie. Ale jak już wszystko zgromadzisz, samo przygotowanie będzie łatwe i niezbyt czasochłonne.
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- sok z 4 czerwonych pomarańczy
- 100 ml martini extra dry
- 100 ml zalewy z kiszonych cytryn (jeśli nie masz, połącz po prostu sok z cytryny z łyżeczką miodu)
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki listków tymianku
- 1 świeżo roztartego pieprzu mielonego
- oliwa z pierwszego tłoczenia
Jak zrobić botwinkę w duszoną w soku pomarańczowym?
- Botwinka będzie używana w całości, dlatego trzeba ją porządnie oczyścić. Przytnij łodyżki. Młode buraczki obierz ze skórki, czasem łatwiej jest je po prostu oskrobać. Jeśli trafiły ci się większe egzemplarze, to przekrój je dodatkowo na pół lub na mniejsze kawałki. Umyj je razem z liśćmi pod bieżącą wodą, żeby wypłukać wszystkie zanieczyszczenia, w tym wszechobecny piasek.
- W tym momencie nagrzej już piekarnik do 50 stopni Celsjusza, tyle absolutnie wystarcz.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj na nią liście, przesmaż je przez kilka minut, mieszając co chwilę. Potem dolej sok wyciśnięty z czterech pomarańczy czerwonych (1.składnik, który jest wyraźnie wyczuwalny), martini (to nasz tajemniczy składnik, który podbija wrażenia smakowe) i zalewę z cytryn kiszonych. Danie duś przez mniej więcej 10 minut. Potem przełóż ją do naczynia żaroodpornego i do piekarnika, który pozwoli utrzymać temperaturę listków.
- W tym czasie szybciutko zrób sos. Na tę samą patelnie z pozostałym sosem przełóż posiekany rozmaryn i gotuj go do zredukowania płynu, przez około 10 minut. Przed samym końcem dodaj listki tymianku i świeżo zmielony pieprz.
- Botwinka duszona w soku pomarańczowym jest już gotowa, przełóż ją na talerz i przelej na nią sos z patelni. Dodatkowo dobrze jest jeszcze skropić wierzch oliwą.
Co można zrobić z botwinki?
Klasycznie robi się z niej zupę botwinkę koperkiem i jajkiem. I to jest zdecydowanie najpopularniejsza opcja, ale oczywiście nie jedyna, niektóre mogą zaskoczyć:
- tureckie placki z botwinką
- tarta z botwiny z serem kozim
- ciasto filo z botwiną i serem
- bataty faszerowane botwinką i sałatką
- gołąbki w liściach botwiny
- szakszuka z botwiną
- omlet lub jajecznicę
- koktajle zdrowotne
Źródło: przepis pochodzi z facetikuchnia.pl


















