Botwinka z ogórkiem kiszonym? Brzmi dziwnie? A jednak to właśnie ten dodatek robi całą robotę w przepisie Tomasza Strzelczyka. Zupa nabiera wyrazistości, naturalnej kwasowości i niesamowitego aromatu, bez potrzeby dodawania octu czy cytryny. A do tego – jak zawsze na kanale Oddasz Fartucha – sposób przygotowania jest prosty, domowy i możliwy do zrobienia w mniej niż godzinę. To powrót do dzieciństwa i kulinarny twist w jednym.

Botwinka z ogórkiem kiszonym Tomasza Strzelczyka – przepis

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (razem z liśćmi i buraczkami)
  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 1 szklanka wody z gotowania ziemniaków lub przefiltrowanej z kranu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula (do zupy)
  • 30 g masła
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 kiszone ogórki
  • ziemniaki (ilość według uznania, do podania)
  • 1 cebula (do podsmażenia na okrasę)
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego czosnku i gałązek lubczyku. Odstaw wodę z gotowania – przyda się do zupy.
  2. W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną w plastry marchewkę oraz obrane i pokrojone buraczki z botwinki. Smaż kilka minut, aż lekko zmiękną.
  3. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę razem z warzywami.
  4. Wlej litr bulionu. Gotuj całość, aż warzywa będą prawie miękkie.
  5. W międzyczasie oddziel liście botwinki i posiekaj je. Ogonki dorzuć wcześniej do zupy, liście dodaj dopiero, gdy marchew i buraki są już półmiękkie.
  6. Dodaj wodę z gotowania ziemniaków (około 4 łyżek, potem ewentualnie więcej – wedle potrzeby).
  7. Pokrój kiszone ogórki w drobną kostkę. Wrzuć je do garnka, gdy liście botwinki zmiękną. Gotuj kilka minut.
  8. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  9. Na koniec dodaj posiekany koperek i wyłącz zupę.
  10. Ziemniaki możesz podać osobno lub dodać do miski razem z zupą. W wersji Tomka – lekko ugniecione ziemniaki z podsmażoną cebulką lądują najpierw na talerzu, a na nie wlewana jest zupa. Serwuj z jajkiem na twardo.

Jak można „pobawić się" z przepisem na botwinkę?

Nie masz śmietanki 30%? Użyj 18% lub 12%, ale uważaj, żeby jej nie zwarzyć. Dobrze ją wcześniej zahartować odrobiną gorącej zupy. Eksperymentuj z proporcjami bulionu i śmietanki – jeżeli lubisz bardziej kremowe potrawy, zwiększ ilość słodkiego nabiału nawet do 200 ml. Warto wtedy dodać więcej koperku i ogórków, żeby smak pozostał zbalansowany. Zamiast bulionu drobiowego możesz dodać warzywny, jeśli chcesz uzyskać wersję wegetariańską. Mam też kilka innych propozycji na modyfikację. Oto krótki przegląd:

  • Zamiast ziemniaków możesz dodać kaszę jęczmienną albo drobny makaron. 
  • Ogórki kiszone możesz pokroić drobniutko lub zblendować na pulpę, jeśli chcesz mocniejszego, równomiernego zakwaszenia.
  • Dla większej sytości możesz dorzucić podsmażony boczek albo kiełbasę – to nieco zmienia charakter zupy, ale dobrze komponuje się z buraczkami.
  • Dodatek jajka można pominąć. Zamiast tego możesz wykorzystać jogurt naturalny lub skyr.
  • Świeże zioła jak estragon lub tymianek również dobrze uzupełniają smak zupy, ale nie dawaj ich zbyt dużo, żeby nie przyćmić koperku.

Pomysły na podanie i dodatki

Dobrze jest też zadbać o estetykę i sposób podania botwinki z ogórkiem kiszonym. Nawet najprostsze danie smakuje 100x lepiej, jeśli wygląda apetycznie:

  • Podawaj zupę w miseczkach z kontrastującym, jasnym wnętrzem – jej kolor będzie wyglądał jeszcze bardziej soczyście.
  • Tłuczone ziemniaki z cebulką możesz formować łyżką do lodów w kształt kulki i układać obok zupy – wygląda to bardzo elegancko.
  • Drobno pokrojone zioła możesz posypać po zupie dopiero po jej nalaniu – ich aromat nie zdąży się ulotnić.
  • Opcjonalnie dodaj kleks gęstej śmietany na wierzchu – nie tylko wygląda apetycznie, ale i łagodzi smak.
  • Do wersji bardziej „na bogato” możesz podać kromkę domowego chleba z masłem ziołowym lub z pastą z twarogu i rzodkiewki.

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA