Botwinka z ogórkiem kiszonym? Brzmi dziwnie? A jednak to właśnie ten dodatek robi całą robotę w przepisie Tomasza Strzelczyka. Zupa nabiera wyrazistości, naturalnej kwasowości i niesamowitego aromatu, bez potrzeby dodawania octu czy cytryny. A do tego – jak zawsze na kanale Oddasz Fartucha – sposób przygotowania jest prosty, domowy i możliwy do zrobienia w mniej niż godzinę. To powrót do dzieciństwa i kulinarny twist w jednym.
Botwinka z ogórkiem kiszonym Tomasza Strzelczyka – przepis
Składniki:
- 2 pęczki botwinki (razem z liśćmi i buraczkami)
- 1 litr bulionu lub rosołu
- 1 szklanka wody z gotowania ziemniaków lub przefiltrowanej z kranu
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 cebula (do zupy)
- 30 g masła
- 3 marchewki
- 1 pęczek koperku
- 4 kiszone ogórki
- ziemniaki (ilość według uznania, do podania)
- 1 cebula (do podsmażenia na okrasę)
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego czosnku i gałązek lubczyku. Odstaw wodę z gotowania – przyda się do zupy.
- W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną w plastry marchewkę oraz obrane i pokrojone buraczki z botwinki. Smaż kilka minut, aż lekko zmiękną.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę razem z warzywami.
- Wlej litr bulionu. Gotuj całość, aż warzywa będą prawie miękkie.
- W międzyczasie oddziel liście botwinki i posiekaj je. Ogonki dorzuć wcześniej do zupy, liście dodaj dopiero, gdy marchew i buraki są już półmiękkie.
- Dodaj wodę z gotowania ziemniaków (około 4 łyżek, potem ewentualnie więcej – wedle potrzeby).
- Pokrój kiszone ogórki w drobną kostkę. Wrzuć je do garnka, gdy liście botwinki zmiękną. Gotuj kilka minut.
- Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Na koniec dodaj posiekany koperek i wyłącz zupę.
- Ziemniaki możesz podać osobno lub dodać do miski razem z zupą. W wersji Tomka – lekko ugniecione ziemniaki z podsmażoną cebulką lądują najpierw na talerzu, a na nie wlewana jest zupa. Serwuj z jajkiem na twardo.
Jak można „pobawić się" z przepisem na botwinkę?
Nie masz śmietanki 30%? Użyj 18% lub 12%, ale uważaj, żeby jej nie zwarzyć. Dobrze ją wcześniej zahartować odrobiną gorącej zupy. Eksperymentuj z proporcjami bulionu i śmietanki – jeżeli lubisz bardziej kremowe potrawy, zwiększ ilość słodkiego nabiału nawet do 200 ml. Warto wtedy dodać więcej koperku i ogórków, żeby smak pozostał zbalansowany. Zamiast bulionu drobiowego możesz dodać warzywny, jeśli chcesz uzyskać wersję wegetariańską. Mam też kilka innych propozycji na modyfikację. Oto krótki przegląd:
- Zamiast ziemniaków możesz dodać kaszę jęczmienną albo drobny makaron.
- Ogórki kiszone możesz pokroić drobniutko lub zblendować na pulpę, jeśli chcesz mocniejszego, równomiernego zakwaszenia.
- Dla większej sytości możesz dorzucić podsmażony boczek albo kiełbasę – to nieco zmienia charakter zupy, ale dobrze komponuje się z buraczkami.
- Dodatek jajka można pominąć. Zamiast tego możesz wykorzystać jogurt naturalny lub skyr.
- Świeże zioła jak estragon lub tymianek również dobrze uzupełniają smak zupy, ale nie dawaj ich zbyt dużo, żeby nie przyćmić koperku.
Pomysły na podanie i dodatki
Dobrze jest też zadbać o estetykę i sposób podania botwinki z ogórkiem kiszonym. Nawet najprostsze danie smakuje 100x lepiej, jeśli wygląda apetycznie:
- Podawaj zupę w miseczkach z kontrastującym, jasnym wnętrzem – jej kolor będzie wyglądał jeszcze bardziej soczyście.
- Tłuczone ziemniaki z cebulką możesz formować łyżką do lodów w kształt kulki i układać obok zupy – wygląda to bardzo elegancko.
- Drobno pokrojone zioła możesz posypać po zupie dopiero po jej nalaniu – ich aromat nie zdąży się ulotnić.
- Opcjonalnie dodaj kleks gęstej śmietany na wierzchu – nie tylko wygląda apetycznie, ale i łagodzi smak.
- Do wersji bardziej „na bogato” możesz podać kromkę domowego chleba z masłem ziołowym lub z pastą z twarogu i rzodkiewki.
Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

















