Skład brazylijskich kostek z tapioki, czyli dadinhos, jest bardzo krótki, a wykonanie jeszcze łatwiejsze. I w tej prostocie tkwi siła. Przygotuj je na spotkanie ze znajomymi, nie będą wiedzieli, co jedzą, a będą zachwyceni.
Jak zrobić brazylijskie kostki z tapioki (dadinhos)?
Składniki:
- 480 g mąki z tapioki
- 240 g startego parmezanu lub innego równie twardego sera
- 480 ml pełnotłustego mleka
- 15 g masła
- 5 g soli
- olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Do dużej miski wsyp mąkę z tapioki i parmezan. Wymieszaj dokładnie, ponieważ ser musi być rozprowadzony równomiernie.
- Mleko wlej do rondla, dołóż masło. Podgrzewaj na średnim do zagotowania. Mieszaj, żeby masło dobrze połączyło się z mlekiem, a nie pływało wyłącznie na górze.
- Gorącą maślano-mleczną mieszankę wlej do mąki z tapioką. Połącz składniki. Powinny dobrze się łączyć, a w efekcie powstanie elastyczne ciasto.
- Masę z tapioki przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj je szpatułką. Wsadź ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
- Gotowe odstaw do całkowitego wystygnięcia, trwa to mniej więcej 1 godzinę. Nie pomijaj tego etapu, to bardzo ważne, w tym czasie ciasto powinno stężeć i zrobić się jędrne.
- Pokrój je ostrym nożem w 2,5-centymetrową kostkę.
Jak smażyć kostki z tapioki?
Na głęboką patelnię lub do frytkownicy wlej olej i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Ostrożniej wkładaj kwadraty dadinhos na tłuszcz, koniecznie partiami. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony. W tym czasie powinny zyskać złoto-brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Gotowe przełóż na ręcznik, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Najlepiej osusz z oleju każdy bok.
Jak podawać brazylijską przekąskę?
Kostki z tapioki najlepiej smakują serwowane od razu po przygotowaniu, jeszcze gorące. Tylko wtedy przyjemnie chrupią i mają odpowiednią konsystencję. Możesz je zjeść jako samodzielną przekąskę, ale Brazylijczycy często podają ją z sosami na zimno, np. z sosem pieprzowym, sambal oelek lub ze słodko-kwaśnym.















