Skład brazylijskich kostek z tapioki, czyli dadinhos, jest bardzo krótki, a wykonanie jeszcze łatwiejsze. I w tej prostocie tkwi siła. Przygotuj je na spotkanie ze znajomymi, nie będą wiedzieli, co jedzą, a będą zachwyceni.

Jak zrobić brazylijskie kostki z tapioki (dadinhos)?

Składniki:

  • 480 g mąki z tapioki
  • 240 g startego parmezanu lub innego równie twardego sera
  • 480 ml pełnotłustego mleka
  • 15 g masła
  • 5 g soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę z tapioki i parmezan. Wymieszaj dokładnie, ponieważ ser musi być rozprowadzony równomiernie.
  2. Mleko wlej do rondla, dołóż masło. Podgrzewaj na średnim do zagotowania. Mieszaj, żeby masło dobrze połączyło się z mlekiem, a nie pływało wyłącznie na górze.
  3. Gorącą maślano-mleczną mieszankę wlej do mąki z tapioką. Połącz składniki. Powinny dobrze się łączyć, a w efekcie powstanie elastyczne ciasto.
  4. Masę z tapioki przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj je szpatułką. Wsadź ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
  5. Gotowe odstaw do całkowitego wystygnięcia, trwa to mniej więcej 1 godzinę. Nie pomijaj tego etapu, to bardzo ważne, w tym czasie ciasto powinno stężeć i zrobić się jędrne.
  6. Pokrój je ostrym nożem w 2,5-centymetrową kostkę.

Jak smażyć kostki z tapioki?

Na głęboką patelnię lub do frytkownicy wlej olej i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Ostrożniej wkładaj kwadraty dadinhos na tłuszcz, koniecznie partiami. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony. W tym czasie powinny zyskać złoto-brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Gotowe przełóż na ręcznik, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Najlepiej osusz z oleju każdy bok.

Jak podawać brazylijską przekąskę?

Kostki z tapioki najlepiej smakują serwowane od razu po przygotowaniu, jeszcze gorące. Tylko wtedy przyjemnie chrupią i mają odpowiednią konsystencję. Możesz je zjeść jako samodzielną przekąskę, ale Brazylijczycy często podają ją z sosami na zimno, np. z sosem pieprzowym, sambal oelek lub ze słodko-kwaśnym.