Tę świąteczną przekąskę zrobiłam na próbę, gdy tylko zobaczyłam przepis na Youtube Sceny Kulinarnej. Regularnie obserwuję ten kanał, ponieważ przepisy, które tam znajduję, zawsze wychodzą perfekcyjnie i smakują wszystkim moim gościom. Tym razem autor, Michel Moran, zachwycił mnie przede wszystkim prostotą. Z kilku składników wyczarował przystawkę, która wygląda jak z najlepszej restauracji. Podałam ją na spotkanie urodzinowe męża i teraz już wiem, że powtórzę ją na święta i w sylwestra. Zniknęła z talerzyków w dosłownie chwilę. Oczywiście, zasubskrybowałam również kanał Sceny Kulinarnej, by nie przegapić kolejnych inspiracji.
Świąteczna przekąska Michela Moran
Bazą tej przekąski są krakersy. Kucharz łączy je z aromatyczną i wyrazistą pastą z wędzonego pstrąga i kremowego serka. Całość doprawia musztardą, szczypiorkiem i kilkoma dodatkami. W 10 minut ma gotową pastę, którą wystarczy wyłożyć na krakersy. Największą zaletą tego przepisu jest możliwość wcześniejszego przygotowania pasty. Z powodzeniem zrobisz ją poprzedniego dnia (przechowuj w lodówce). Gdy pojawią się goście, nałóż ją na ciasteczka lub grzanki i podawaj. Zobaczysz, ochom i achom nie będzie końca. Taka przystawka świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na spotkaniach rodzinnych, imprezie sylwestrowej lub z przyjaciółmi. Jest prosta do zrobienia, a jej wyrazisty smak sprawia, że goście zjadają ją niemal na wyścigi.
Fot. Materiały prasowe, Scena Kulinarna
Przepis na świąteczne krakersy z pastą rybno-musztardową
Składniki (na 4 porcje):
- 150 g wędzonego pstrąga (bez skóry, obranego)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 4 łyżki kremowego serka śmietankowego
- 2-3 ogóreczki konserwowe
- 1 łyżka szczypiorku (posiekanego na grubsze kawałki)
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
- krakersy lub grzanki
- kiełki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Wędzonego pstrąga przełóż do miski i rozdrobnij widelcem (nie trzeba go miksować blenderem na gładką pastę).
- Dodaj do niego kremowy, gęsty serek oraz niewielką ilość soku z cytryny i wymieszaj do połączenia się składników.
- Ogóreczki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, podobnie posiekaj szczypiorek (nie krój ich zbyt drobno, powinny nadawać chrupkość paście). Dodaj je do ryby z serkiem.
- Dopraw całość musztardą francuską, solą oraz pieprzem. Wymieszaj do połączenia.
- Gotową pastę wyłóż na krakersy. Udekoruj całość kiełkami lub świeżym koperkiem.
- Podawaj od razu (pastę możesz przygotować wcześniej, ale nałóż ją na krakersy tuż przed podaniem, inaczej namokną i nie będą przyjemnie chrupiące).
















