Tę świąteczną przekąskę zrobiłam na próbę, gdy tylko zobaczyłam przepis na Youtube Sceny Kulinarnej. Regularnie obserwuję ten kanał, ponieważ przepisy, które tam znajduję, zawsze wychodzą perfekcyjnie i smakują wszystkim moim gościom. Tym razem autor, Michel Moran, zachwycił mnie przede wszystkim prostotą. Z kilku składników wyczarował przystawkę, która wygląda jak z najlepszej restauracji. Podałam ją na spotkanie urodzinowe męża i teraz już wiem, że powtórzę ją na święta i w sylwestra. Zniknęła z talerzyków w dosłownie chwilę. Oczywiście, zasubskrybowałam również kanał Sceny Kulinarnej, by nie przegapić kolejnych inspiracji.

Świąteczna przekąska Michela Moran

Bazą tej przekąski są krakersy. Kucharz łączy je z aromatyczną i wyrazistą pastą z wędzonego pstrąga i kremowego serka. Całość doprawia musztardą, szczypiorkiem i kilkoma dodatkami. W 10 minut ma gotową pastę, którą wystarczy wyłożyć na krakersy. Największą zaletą tego przepisu jest możliwość wcześniejszego przygotowania pasty. Z powodzeniem zrobisz ją poprzedniego dnia (przechowuj w lodówce). Gdy pojawią się goście, nałóż ją na ciasteczka lub grzanki i podawaj. Zobaczysz, ochom i achom nie będzie końca. Taka przystawka świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na spotkaniach rodzinnych, imprezie sylwestrowej lub z przyjaciółmi. Jest prosta do zrobienia, a jej wyrazisty smak sprawia, że goście zjadają ją niemal na wyścigi.

Fot. Materiały prasowe, Scena Kulinarna

 

Przepis na świąteczne krakersy z pastą rybno-musztardową

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 g wędzonego pstrąga (bez skóry, obranego)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 4 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 2-3 ogóreczki konserwowe 
  • 1 łyżka szczypiorku (posiekanego na grubsze kawałki)
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • krakersy lub grzanki
  • kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wędzonego pstrąga przełóż do miski i rozdrobnij widelcem (nie trzeba go miksować blenderem na gładką pastę). 
  2. Dodaj do niego kremowy, gęsty serek oraz niewielką ilość soku z cytryny i wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Ogóreczki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, podobnie posiekaj szczypiorek (nie krój ich zbyt drobno, powinny nadawać chrupkość paście). Dodaj je do ryby z serkiem.
  4. Dopraw całość musztardą francuską, solą oraz pieprzem. Wymieszaj do połączenia.
  5. Gotową pastę wyłóż na krakersy. Udekoruj całość kiełkami lub świeżym koperkiem.
  6. Podawaj od razu (pastę możesz przygotować wcześniej, ale nałóż ją na krakersy tuż przed podaniem, inaczej namokną i nie będą przyjemnie chrupiące).