Zbliżają się święta, więc wszyscy zaczynają już planować wielkanocne menu. Oczywiście na stołach nie może zabraknąć klasyków takich jak sałatka jarzynowa oraz jajka faszerowane pieczarkami czy innymi pysznościami, ale warto też testować nowe, ciekawe przystawki na zimno. Jedną z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu propozycji są bez wątpienia roladki z szynki dojrzewającej. Poznaj bliżej ten sprytny przepis i zobacz, z czym to się je.
Roladki z szynki dojrzewającej - prosty pomysł z efektem wow
Roladki z szynki dojrzewającej to coś, co łączy prostotę przygotowania z nutką elegancji. Aby je zrobić, poza aromatyczną, podsuszoną szynką potrzeba tylko dobrego serka do smarowania, a reszta dodatków jest już całkowicie dowolna. Mogą to być warzywa, sałaty i różnego rodzaju dodatki ze słoiczka, takie jak suszone pomidory czy oliwki. Ważne jest tylko to, aby szczelnie zwinąć całość, a najlepiej robić to przez warstwę papieru do pieczenia. Zobacz, jak zawija się takie pyszne ślimaczki krok po kroku i koniecznie przygotuj je w te święta.
Jak zrobić roladki z szynki?
Podstawowy przepis na roladki z szynki zakłada dodatek świeżej rukoli, suszonych pomidorów w paskach i serka koziego. Do tego przyda się jeszcze gęsty sos balsamiczny na górę i opcjonalnie garstka pistacji do dekoracji gotowych ślimaczków.
A gdy składniki są skompletowane, cała sprawa jest już banalnie prosta, bo trzeba tylko ułożyć na papierze do pieczenia kilka plasterków szynki (tak, aby na siebie nachodziły), posmarować je serkiem i wypełnić ulubionymi składnikami.
Potem dokładnie zawija się całość w zgrabną i szczelną rolkę, a na koniec wystarczy pokroić taką roladkę w plasterki na jeden kęs. Najlepiej robić to bardzo ostrym nożem, bo inaczej szynka może się łatwo porozrywać, a wtedy cała zawartość wysypie się na boki.
Na koniec gotowe ślimaczki zostaje już tylko ułożyć na półmisku, polać cienką warstwą sosu balsamicznego i posypać pistacjami. Zobacz poniżej krótkie wideo, na którym dokładnie widać wszystkie kroki przygotowania i spróbuj odtworzyć ten przysmak.
Źródło: Instagram @mojewlasnepl
















