Jedni kochają brokuła, podczas gdy inni go nie cierpią. Źle przygotowany jest miękki, wodnisty i bez smaku. Jeśli należysz do tej grupy osób, które za nim nie przepadają, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Placki z brokuła według Ewy Wachowicz są pyszne. Pachną smażoną cebulką z czosnkiem, a w smaku są delikatne i chrupiące. Autorka przepisu podaje je z sosem grzybowym, ale będzie pasował do nich również klasyczny sos czosnkowy lub ziołowy. Możesz je też serwować z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. W każdym wydaniu smakują równie dobrze.
Co Ewa Wachowicz dodaje do placków z brokuła?
Ewa Wachowicz nie robi placuszków z samego brokuła. Dodaje do niego ugotowaną kaszę jaglaną. Dzięki temu placki są bardziej zwarte, a także sycące. Kaszę jaglaną wcześniej przepłucz dokładnie na sicie, dzięki czemu nie wyjdzie gorzka. Ugotuj ją w bulionie warzywnym. Zrób go z kilku marchewek, pietruszki, kawałka selera, cebuli i pora oraz przypraw. Możesz kaszę ugotować również na wodzie. Jednak później dopraw ją mocniej solą i pieprzem. Kasza po ugotowaniu powinna wchłonąć cały płyn i stać się miękka i delikatna. Ostudź ją przed dodaniem do masy na placuszki brokułowe.
Przepis na placki z brokuła Ewy Wachowicz
Składniki:
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wywaru jarzynowego
- 1 brokuł
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
- garść koperku
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka i zalej wywarem jarzynowym. Ugotuj ją do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn). Odstaw ją do wystudzenia.
- Następnie przygotuj brokuła. Umyj go, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Brokuł powinien być chrupiący, a nie rozgotowany. Przełóż go do miski z zimną wodą na minutę. Wyjmij go, odcedź i posiekaj drobno. Przełóż go do miski.
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej warzywa, aż będą miękkie. Przełóż je do miski z brokułem i ostudź.
- Do warzyw w misce dodaj całe jajka, mąkę kukurydzianą, jogurt i ostudzoną kaszę. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem oraz świeżo posiekanym koperkiem.
- Placki brokułowe możesz upiec w piekarniku (180 stopni przez 25 minut) lub usmażyć na patelni. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj masę, formując okrągłe placki. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
















