Jedni kochają brokuła, podczas gdy inni go nie cierpią. Źle przygotowany jest miękki, wodnisty i bez smaku. Jeśli należysz do tej grupy osób, które za nim nie przepadają, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Placki z brokuła według Ewy Wachowicz są pyszne. Pachną smażoną cebulką z czosnkiem, a w smaku są delikatne i chrupiące. Autorka przepisu podaje je z sosem grzybowym, ale będzie pasował do nich również klasyczny sos czosnkowy lub ziołowy. Możesz je też serwować z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. W każdym wydaniu smakują równie dobrze.

Co Ewa Wachowicz dodaje do placków z brokuła?

Ewa Wachowicz nie robi placuszków z samego brokuła. Dodaje do niego ugotowaną kaszę jaglaną. Dzięki temu placki są bardziej zwarte, a także sycące. Kaszę jaglaną wcześniej przepłucz dokładnie na sicie, dzięki czemu nie wyjdzie gorzka. Ugotuj ją w bulionie warzywnym. Zrób go z kilku marchewek, pietruszki, kawałka selera, cebuli i pora oraz przypraw. Możesz kaszę ugotować również na wodzie. Jednak później dopraw ją mocniej solą i pieprzem. Kasza po ugotowaniu powinna wchłonąć cały płyn i stać się miękka i delikatna. Ostudź ją przed dodaniem do masy na placuszki brokułowe.

Przepis na placki z brokuła Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 brokuł
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz
  • garść koperku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka i zalej wywarem jarzynowym. Ugotuj ją do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn). Odstaw ją do wystudzenia.
  2. Następnie przygotuj brokuła. Umyj go, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Brokuł powinien być chrupiący, a nie rozgotowany. Przełóż go do miski z zimną wodą na minutę. Wyjmij go, odcedź i posiekaj drobno. Przełóż go do miski. 
  3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej warzywa, aż będą miękkie. Przełóż je do miski z brokułem i ostudź.
  4. Do warzyw w misce dodaj całe jajka, mąkę kukurydzianą, jogurt i ostudzoną kaszę. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem oraz świeżo posiekanym koperkiem.
  5. Placki brokułowe możesz upiec w piekarniku (180 stopni przez 25 minut) lub usmażyć na patelni. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj masę, formując okrągłe placki. Smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.