Street food to świetna forma złapania czegoś na szybko w drodze do pracy, szkoły, pomiędzy różnymi zajęciami. Zaspokaja głód, gdy nie ma czasu na zjedzenie pełnego posiłku. Ale też nie należy mylić tego ze śmieciowym jedzeniem sprzedawanym w znanych sieciówkach. Owszem mogą trafić się również burgery i frytki, ale wszystko to robione jest na miejscu i nie na masową skalę. A przynajmniej takie jest założenie. Jest obecne również na wschodzie Europy, w ciekawej, lokalnej odsłonie. Do bardziej znanych należą kraftowe bułeczki drożdżowe od serca wypełnione nadzieniem.
Jak zrobić ciasto drożdżowe na piroshki?
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 16 g suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżeczki soli
- pół szklanki oleju
- 500 ml mleka
Przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od zrobienia rozczynu z suchych drożdży. Wymaga on o wiele mniej zachodu niż ten ze świeżych. Zawartość torebki przesyp do szklaneczki, miseczki lub innego naczynia, które masz akurat pod ręką. Wlej odrobinę ciepłej wody i zamieszaj. Po 15 minutach powinny być gotowe.
- Do dużej miski wlej mleko, przelej drożdże, wsyp cukier i przesianą mąkę, dolej też olej. Wszystkie składniki zagniataj, aż powstanie elastyczna masa, która nie przywiera do dłoni. Możesz też w tym celu użyć miksera planetarnego z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Ponownie wyrób ciasto i odstaw na 30 minut pod przykryciem. Potem powinno być już gotowe, żeby zrobić bułeczki z sałatką jajeczną w środku.
Bułeczki z sałatką jajeczną: zrób farsz
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól
- masło i olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka ugotuj na twardo, odmierz 10 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe zalej zimną wodą i odstaw do wystudzenia. Schłodzone obierz ze skorupek i posiekaj w kostkę.
- Szczypiorek i natkę pietruszki umyj i osusz. Posiekaj je drobno, a potem zblanszuj je na maśle. Dopraw solą.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na niewielkie części, wielkości meksykańskich empanadas (choć są z innego ciasta). Każdy kawałek rozwałkuj na dość cienkie placuszki. Na każdym z nich połóż porcję farszu i zlep je, ściągając ciasto do góry. Zrób ozdobną falbankę.
fot. Getty Images
4. Piorshki przekładaj na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką na czas wylepiania kolejnych bułeczek. Jak wszystkie będą gotowe, posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Bułeczki z sałatką jajeczną wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, na 25-30 minut.
Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Edyta Piotr hobby food

















