Ciasto parzone po upieczeniu zyskuje złocistą, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaje puste i sprężyste. Gdy nadziejesz je kremowym dodatkiem, stworzysz ciekawą przekąskę o dwóch kontrastujących elementach – uzupełniających się wzajemnie smakiem i konsystencją. Ptysie z pastą jajeczną są proste, a wyglądają i smakują jak danie z eleganckiej restauracji. Zastąp nimi zwykłe kanapki.
Przepis na ptysie z pastą jajeczną
Składniki:
- 100 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka szczypioru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta na ptysie. W garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Gdy masło się roztopi, zdejmij garnek z ognia.
- Dodaj do gorącej wody mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
- Postaw garnek z powrotem na ogniu i mieszaj jego zawartość energicznie przez 2–3 minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek.
- Znów zdejmij rondel z palnika. Odstaw na chwilę do przestudzenia, a następnie jedno po drugim dodawaj jajka, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i błyszczące. Przełóż je do rękawa cukierniczego
- Zabezpiecz blachę papierem do pieczenia lub silikonową matą. Wyciskaj na nią niewielkie, okrągłe porcje ciasta. Wielkość ustal sam – czy chcesz zrobić przystawkę na jeden kęs czy też kanapkę normalnych rozmiarów.
- Piecz ptysie w 200°C przez około 20–25 minut, aż będą złociste. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw profiterolki jeszcze na trochę w cieple.
- W międzyczasie przygotuj pastę. Pokrój jajka na twardo w drobną kostkę. Połącz je z majonezem, musztardą, chrzanem i jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj posiekany szczypior.
- Gdy ptysie ostygną, przekrój je na pół i napełnij przygotowaną pastą jajeczną. Posyp szczypiorkiem.
Z czego możesz zrobić pastę jajeczną?
To, czym dokładnie wypełnisz swoje ptysie na słono, możesz z łatwością modyfikować. Świetnie sprawdzi się klasyczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ale możesz ją też trochę podkręcać wedle gustu. Oto kilka propozycji:
- Całkowicie zamień majonez na jogurt grecki lub skyr. Obniżysz w ten sposób kaloryczność potrawy, a pasta nadal będzie kremowa i smaczna.
- Dodaj do pasty jajecznej świeże zioła, takie jak koper, natka pietruszki lub bazylia, które nadadzą jej świeżości. Możesz również wzbogacić ją o odrobinę czosnku w proszku lub pieprzu cayenne, aby nadać całości pikantnego charakteru.
- Spróbuj dodać wędzoną szynkę lub drobinki usmażonego na chrupko boczku. Pasta zyska wtedy wyrazisty smak.
- Z jajkami zawsze wybitnie komponują się ryby. Zrób na przykład pastę kanapkową z łososiem lub tuńczykiem.
- Wzbogać nadzienie o różne warzywa, na przykład drobno pokrojoną paprykę, zielony ogórek lub rzodkiewkę. To doda daniu dużo świeżości i chrupkości
- Możesz dodać do pasty jajecznej starty ser żółty, który zapewni słony smak i podbije kremową konsystencję farszu.
Jak podać ptysie na słono?
Ptysie z pastą jajeczną to świetny wybór na elegancką przekąskę na przyjęcia, ale równie dobrze sprawdzą się w mniej formalnych okolicznościach, na przykład podczas rodzinnej kolacji lub weekendowego spotkania z przyjaciółmi. Możesz podać je na pięknie zaaranżowanej tacy, udekorowane szpinakiem baby, ziołami, np. bazylią, koperkiem, które wniosą dodatkową świeżość i kolor, a także kiełkami. Każdy ptyś możesz też delikatnie posypać świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Jeśli chcesz, by ptysie zaskoczyły gości, nie przecinaj ich na pół, a w zamian wytnij mały otwór od spodu. Pastę zblenduj lub dobrze rozgnieć, żeby była gładsza i wciśnij ją do środka ciastka za pomocą rękawa. W ten sposób otrzymasz ładne kulki z wytrwaną niespodzianką. Możesz na ich szczycie umieścić „guzik" z majonezu i zwieńczyć go gałązką koperku.
















