Buraczki gotowane, ścierane, wkładane do słoików i pasteryzowane to wspaniały standard polskiej kuchni. Bo któż z nas nie lubi otworzyć takiego słoiczka w zimny, styczniowy czy grudniowy dzień i podać je do kotletów mielonych?

Jak Jakub Kuroń robi buraczki do słoików?

Tego samego zdania jest Jakub Kuroń, znany i lubiany mistrz kuchni, kontynuator rodzinnych kulinarnych tradycji rodu Kuroniów. Kucharz ma na buraczki swój własny patent – nie kombinuje, ale stawia na proste składniki. 

Getty Images, Tanya145

Pan Jakub dobrze jednak wie, że nawet i z nich można wyciągnąć naprawdę sporo. Chodzi choćby o przyprawy do zalewy. Zamiast wrzucać je ot tak do garnka, Kuroń traktuje je w taki sposób, że zwykły pieprz i liść laurowy „wybrzmiewa” w buraczkach znacznie ciekawiej i mocniej. Szczegóły w przepisie.

Przepis na buraczki do słoików Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 50 g oleju 
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 2 płaskie łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Umyj buraki i włóż do garnka, nie obieraj ich ze skórki. Zalej wodą i zagotuj. Buraki powinny gotować się od 1 do 2 godzin, w zależności od ich wielkości. Jakub Kuroń radzi, by stopień ugotowania buraków sprawdzać wykałaczką. Gorące, ugotowane buraki pozostaw w garnku z wodą do momentu ostygnięcia. Następnie obierz je z rozgotowanych łupin.
  2. Pora na zalewę. Na suchą patelnię wsyp pieprz, liście laurowe, goździk i i ziele angielskie. Podpraż przyprawy przez kilka minut, do momentu aż olejki eteryczne będą wyczuwalne w powietrzu. 
  3. Do garnka wlej ocet, olej, wsyp cukier i dodaj sól. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj do nich podprażone przyprawy. Gotuj razem przez ok. 3 minuty.
  4. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodaj przygotowaną zalewę. Przygotuj słoiki i wkładaj do nich buraczki, zachowując 2 cm przerwy od nakrętki.
  5. Dobrze zakręć słoiki i włóż je do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości i pasteryzuj przez 30 min. Po zapasteryzowaniu ostrożnie przełóż do góry dnem. Następnego dnia odstaw w chłodne i suche miejsce.

Smacznego!

Źródlo: kuron.com.pl