W moim rodzinnym domu do wigilijnych ryb nie podawało się surówki z kiszonej ani białej kapusty, tylko niezwykle prostą surówkę z buraków. Przez wiele lat przepis nie ulegał zmianie, aż przyszła moja kolej zapraszania rodziny do świątecznego stołu i szykowania większości dań.
Ponieważ lubię kombinować z przepisami, wiedziałam, że naszej tradycyjnej surówki do ryby nie ominą lekkie poprawki. Podstawowa receptura zawierała buraki, jabłko, cebulę, świeży koperek, ocet jabłkowy, odrobinę oliwy i podstawowe przyprawy. Ja do tej bazy dorzuciłam 2 dodatki. Od tamtej pory cała rodzina nosi mnie na rękach za tę wersję.
Jak zrobić surówkę z buraków idealną do ryby?
Klucz tkwi w szczegółach. Dodatek kiszonych ogórków i odrobiny miodu pięknie balansuje smaki. Dzięki zestawieniu ich z pozostałymi składnikami, surówka jest odpowiednio kwaśna i słona, czyli dokładnie taka, jak trzeba do ryby, ale też lekko słodko-pikantna. Wszystko to połączone jest w sensowną całość delikatną oliwą i koperkiem, który wnosi dodatkową świeżość.
Tę surówkę zrobisz w mniej niż 20 minut, a najlepiej smakuje, kiedy odczeka swoje w lodówce. Nie pomijaj tego etapu, bo dzięki temu smaki się przegryzą i wszystko nabierze głębokiego i wyrazistego smaku.
Przepis na surówkę do ryb na Wigilię
Składniki:
- 3 sztuki ugotowanych buraków (jeśli chcesz poznać triki na szybsze gotowanie buraków bez utraty koloru, zajrzyj na nasz redakcyjny kanał messenger, gdzie dzielimy się poradami i przepisami)
- 3 kiszone ogórki
- 1 kwaśne jabłko
- 2 szalotki
- 2 łyżki miodu
- 25 ml oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- świeży koperek (około pół pęczka)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz, jeśli jeszcze mają skórkę, i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Ogórki również obierz, zetrzyj i dodaj do buraków.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj bezpośrednio do miski.
- Szalotki obierz i posiekaj bardzo drobno, najlepiej w kosteczkę.
- Do miski z warzywami dodaj miód, oliwę i ocet jabłkowy.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Posiekaj koperek i dorzuć do surówki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
Schłódź w lodówce przez minimum 15 minut, a najlepiej dłużej.
Do czego podać tę prostą surówkę?
Choć idealnie pasuje do wigilijnego karpia, możesz ją podać też do innych ryb: pieczonego dorsza, łososia albo smażonych filetów z sandacza. W świątecznej odsłonie surówka z buraków najlepiej będzie się prezentować podana w przezroczystej salaterce lub eleganckiej misce. Tuż przed podaniem posyp ją jeszcze odrobiną świeżego koperku albo cienkimi plasterkami jabłka. Będzie to wyglądać bardzo świeżo i smakowicie.
Możesz też nałożyć ją na liść sałaty albo do małych pucharków, jeśli chcesz zrobić wersję elegancką, np. na świąteczne czy sylwestrowe przystawki. To dodatek, który możesz podać nie tylko do ryby. W wersji codziennej surówka z buraków pasuje też do mielonych czy kotletów warzywnych. Świetnie zagra wyrazistym smakiem z ziemniakami z wody albo kaszą jaglaną.
















