Jeśli do tej pory robiłaś buraczki jedynie w zalewie octowej, to ten przepis będzie miłą odmianą. Bez octu, ba, bez żadnej zalewy możesz przygotować słodziutkie buraczki, które będą idealnym dodatkiem do obiadu. Zimą wystarczy je wyjąć ze słoika i wyłożyć na talerz. Ta wersja na pewno posmakuje też dzieciom, które kręcą nosem na octowe smaki. Buraczki wychodzą łagodne, w sam raz dla naszych pociech. Będą także świetną bazą do przygotowania z nich surówek i sałatek. Możesz je także dodać do zupy. Jako że są bez octu, to nie zdominują jej smaku.
Jak zrobić buraczki bez octu i zalewy?
Ocet w przetworach pełni funkcję nie tylko smakową, ale również jest konserwantem. Mimo tego z powodzeniem można go pominąć. Jednak należy pamiętać, że buraczki przygotowane bez tego dodatku koniecznie muszą być pasteryzowane. Inaczej zepsują się i cała praca pójdzie na marne. Co warto dodać do tartych buraczków, aby podkreślić ich smak? Sprawdzą się podstawowe przyprawy, które każdy ma w kuchni. Cukier, sól i sok z cytryny wydobędą słodycz buraczków i nadadzą im delikatny słodko-kwaśny posmak. Sok z cytryny możesz zamienić na kwasek cytrynowy, jeśli wolisz. Buraczki w takiej postaci nie potrzebują nawet zalewy, żeby genialnie smakować. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku.
Getty/iStock, FotoDuets
Przepis na tarte buraczki do słoików
Składniki:
- 4 kg buraków
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania tartych buraczków możesz wykorzystać duże, jak i małe warzywa. Wybierz jednak takie o podobnej wielkości, aby ugotowały się jednocześnie. Buraki umyj, odetnij ogonki, ale nie obieraj. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą (powinny być całkowicie przykryte). Gotuj przez ok. 45 minut, aż będą miękkie (delikatnie wbij w nie widelec, aby sprawdzić, czy są gotowe). Wyjmij je z wody i pozostaw do ostygnięcia.
- Zimne buraki obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż je do garnka i dodaj do nich sól, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj całość i zagotuj.
- Słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Przełóż do nich gorące buraczki i mocno je zakręć.
- Na koniec słoiki z buraczkami pasteryzuj. W tym celu garnek wyłóż bawełnianą ściereczką i ustaw w nim słoiki w taki sposób, aby się nie dotykały. Zalej je wodą do 2/3 wysokości i zagotuj. Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania. Gotowe słoiki wyjmij na blat i zostaw do ostudzenia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















