Widziałam ostatnio na naszym kanale nadawczym przepisy na buraczki i przypomniało mi się, że przecież już mam swój ulubiony. Ten od siostry Anieli skradł moje serce wiele lat temu i robię z niego buraczki do słoików na zimę co roku. Są idealnie doprawione, nie za ostre, nie za słodkie, w punkt. Nie znam lepszych do mięs, jajek i na kanapki.

Co do buraczków dodaje siostra Aniela?

Buraczki siostry Anieli nie zawierają octu. Doprawione są świeżo startym chrzanem (lub chrzanem ze słoiczka) oraz odrobiną soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowane tworzą aromatyczną ćwikłę, która przełożona do słoików świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu w jesienne i zimowe dni. Najlepszy do tego przepisu jest świeży chrzan, który obrany ze skórki zetrzyj na jak najmniejszych oczkach tarki (uważaj, może szczypać w oczy). Jeśli jednak nie masz korzenia chrzanu, to zamień go na ten ze słoiczka. Wybierz z jak najprostszym składem. Pamiętaj, że większość z nich zawiera ocet, więc i buraczki będą miały lekko octowy posmak. Siostra Aniela doprawia buraczki do tzw. smaku. Ilość dodanego cukru zależy od tego, jak słodkie są twoje warzywa. Podobnie pieprzem i solą dopraw wedle swojego gustu (ja dodałam łyżkę cukru, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu).

Przepis na buraczki siostry Anieli

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 100 g chrzanu (korzeń) lub 1 mały słoik tartego chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • cukier (do smaku)
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj buraki. Umyj je i włóż do garnka (nie trzeba ich obierać). Zalej je wodą tak, by były całkowicie przykryte. Gotuj je do miękkości. W zależności od wielkości warzyw zajmie to ok. 40-60 minut. Ugotowane buraki odcedź i ostudź. Obierz je ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż je do miski.
  2. Do buraków dodaj chrzan. Jeśli używasz świeżego korzenia, to obierz go i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Jeśli masz ze słoiczka, to dodaj cały. Wymieszaj go z burakami. Dopraw je solą, pieprzem i cukrem do smaku (śmiało, spróbuj ich przed nałożeniem do słoika).
  3. Słoiki wyparz i osusz. Przełóż do nich buraczki i szczelnie je zakręć. Ustaw je w garnku z bawełnianą ściereczką (tak, by się nie dotykały). Zalej wodą do połowy wysokości. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut, licząc od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. 
  4. Słoiki wyjmij z garnka i zostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.