Buraczki na zimę po koreańsku są inspirowane tamtejszymi smakami i kuchnią. Są pieprzne, a jednocześnie mocno czosnkowe i kwaskowe. Aby je zrobić, nie trzeba robić wycieczek po sklepach po składniki, które zresztą często tanie nie są i nie wiadomo, co można by było z nimi zrobić po jednorazowym użyciu. Jeśli szukasz przepisu, który jest inny niż wszystkie, a jednocześnie nie zawiera takich dodatków, dobrze trafiłeś.
Jak zrobić ćwikłę po koreańsku?
Buraczki do słoików po koreańsku są podobne z charakteru do naszej swojskiej ćwikły, ale chrzanu w nich nie znajdziesz. Zastępują go tu dwa rodzaje pieprzu: czarny i różowy, który pachnie i smakuje jak połączenie zwykłego z nutami jałowca i kwiatowymi. Poza tym buraczki doprawiają też świeżo zmielone ziarna kolendry.
Pieprz w ziarnach ze zmielonymi nasionami kolendry wędruje na patelnię z rozgrzanym olejem, który wydobywa z niego pełnię smaku. Praż przyprawy krótko, mieszając. Uważaj, by ich nie przypalić, bo przetwory wyjdą gorzkie. Do duetu z patelni dołącza czosnek, który również dzięki olejowi ma kilka razy większą moc i aromat. Oprócz niego możesz też dorzucić starty imbir - zrobi się jeszcze bardziej azjatycko.
Taką mieszanką (gorącym olejem z przyprawami) zalewamy ugotowane i starte buraczki doprawione wcześniej octem jabłkowym, solą i cukrem. Podobnie jak z przyprawami tutaj postępuje się w kuchni chińskiej przy robieniu olejów smakowych (głównie chili). Całość trzeba zapasteryzować. Możesz to zrobić tradycyjnie w garnku (opis poniżej w przepisie). w zmywarce lub w piekarniku, jak czyni to Tomek Strzelczyk:
Przepis na koreańskie buraczki na zimę
Składniki:
- 2 kg buraków ćwikłowych
- 60 ml oleju roślinnego
- 6 łyżek octu jabłkowego
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo: 1 duża miska z zimną wodą i sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj buraki i bez obierania ugotuj al dente. Ostrze noża powinno wchodzić w środek z lekkim oporem.
- Przełóż buraczki do miski z zimną wodą i sokiem z 1 cytryny, odczekaj chwilę, aż przestygną. Obierz buraczki - skórka przy pocieraniu palcem powinna zejść bez problemów i brudzenia rąk. Odetnij zdrewniałą część.
- Zetrzyj buraki na dużych oczkach tarki do osobnej miski. Dodaj cukier, sól i ocet, wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni, wsyp ziarna pieprzu oraz mieloną kolendrę. Przesmaż przez chwilę i wyciśnij przez praskę czosnek. Smaż jeszcze 1-2 minuty, wyłącz palnik i dodaj całą zawartość patelni do startych buraczków, wymieszaj.
- Przykryj i odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Po upływie tego czasu przełóż buraczki do wyparzonych słoików. Zakręć i przełóż do garnka wyłożonego czystą ściereczką lub złożoną gazą.
- Zalej zimną wodą do 3/4 wysokości. Przykryj i od momentu zagotowania wody gotuj 20 minut.
- Wyjmij ostrożnie słoiki, odwróć do góry dnem. Przykryj kocem lub ręcznikiem i wystudź całkowicie.
Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
AdobeStock LubieToFoto















