Chałwa, tak jak marcepan, należy do słodkości, które można kochać lub nienawidzić. Ale niezależnie od skrajnych emocji trzeba oddać jej honor – jej intensywny, orzechowy smak i kremowa struktura zapewniły jej miejsce w panteonie tradycyjnych deserów.
O jej niezwykłej popularności świadczy fakt, że doczekała się wielu przeróbek. Smakosze na całym świecie przyrządzają ją na przykład na bazie pistacji lub migdałów, a syrop cukrowy zastępują między innymi miodem lub daktylami. Dla miłośników zdrowych nasion nie znajdzie się jednak nic lepszego niż chałwa słonecznikowo-dyniowa. Sprawdź, jak ją zrobić.
Z czego można zrobić chałwę?
Tradycyjna chałwa powstaje z dwóch głównych składników – prażonego sezamu i pasty karmelowej lub miodu. To połączenie intensywnej słodyczy, naturalnych tłuszczów z nasion i orzechowego posmaku jest gwarancją sukcesu i składa się na niepowtarzalny smak rozpoznawany na całym świecie. Ale chałwa nie jest oporna na modyfikacje.
Przede wszystkim można wzbogacić ją przeróżnymi orzechami, a nawet całkiem zamienić sezam na inne ziarna. Dużą popularnością, zwłaszcza w Grecji i Turcji, cieszy się też chałwa z kaszy manny (halva simigdalenio), uzupełniona jakościowa oliwą. Niejednego zdziwi na pewno indyjska chałwa z marchewki. Serwuje się ją w formie gęstego deseru przypominającego owsiankę. Warto wzbogacić ją rodzynkami i gałką muszkatołową. Nietypowym wyglądem prezentuje się też chałwa z maku – jej ciemne, prawie czarne wnętrze z dodatkiem miodu może zastąpić świąteczne wypieki.
Jeśli chcesz przyrządzić ten deser samodzielnie i odejść nieco od tradycyjnych przepisów, najlepszy efekt otrzymasz, łącząc różne rodzaje ziaren. Domowa chałwa ze słonecznika i pestek dyni zaskoczy cię nie tylko kompleksowym smakiem, ale strukturą i ciekawym wyglądem. Nie mieszaj elementów zbyt dokładnie, żeby uzyskać „marmurkowy" blok.
Chałwa słonecznikowo-dyniowa – przepis
Składniki:
- 200 g pestek dyni
- 200 g ziaren słonecznika
- 1 białko
- 1 łyżeczka soli
- 200 g cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
- Upraż ziarna słonecznika i pestki dyni na dużej patelni lub podpiecz je w piekarniku. Możesz to robić partiami, żeby obróbka przebiegała równomiernie. Dzięki temu wstępnemu zabiegowi nasiona puszczą tłuszcz i wydzielą aromat.
- Zmiel ziarna na pastę w blenderze. Może być konieczne miksowanie ich po trochu, jeśli twoje urządzenie nie ma dużej mocy.
- Ubij białko z solą na puszystą pianę.
- Wsyp cukier do rondelka, dolej wodę. Podgrzewaj, aż powstanie syrop. Sprawdź jego konsystencję. Zanurz w nim widelec, i dmuchnij przez jego ząbki. Jeśli utworzą się charakterystyczne bańki, to znaczy, że karmel jest gotowy.
- Dodaj gorący syrop do ubitych białek. Zmiksuj na jednolitą, błyszczącą masę.
- Wsyp kakao do 1/3 masy z białek. Zmiksuj.
- Połącz wszystkie elementy chałwy (pastę z nasion, białko z kakao i czyste białko) za pomocą szpatułki, ale nie mieszaj ich zbyt dokładnie, żeby deser ciekawiej się prezentował po przekrojeniu.
- Przełóż masę do małej keksówki. Wyrównaj ją z wierzchu. Przykryj folią spożywczą, tak, żeby stykała się z chałwą. Włóż do lodówki na 2–3 godziny.
- Kiedy chałwa słonecznikowo-dyniowa zastygnie, pokrój ją w plastry i serwuj, na przykład do czarnej kawy.
Źródło: youtube.com/@culinary_delights_2021

















