Chałwa, tak jak marcepan, należy do słodkości, które można kochać lub nienawidzić. Ale niezależnie od skrajnych emocji trzeba oddać jej honor – jej intensywny, orzechowy smak i kremowa struktura zapewniły jej miejsce w panteonie tradycyjnych deserów.

O jej niezwykłej popularności świadczy fakt, że doczekała się wielu przeróbek. Smakosze na całym świecie przyrządzają ją na przykład na bazie pistacji lub migdałów, a syrop cukrowy zastępują między innymi miodem lub daktylami. Dla miłośników zdrowych nasion nie znajdzie się jednak nic lepszego niż chałwa słonecznikowo-dyniowa. Sprawdź, jak ją zrobić. 

Z czego można zrobić chałwę?

Tradycyjna chałwa powstaje z dwóch głównych składników – prażonego sezamu i pasty karmelowej lub miodu. To połączenie intensywnej słodyczy, naturalnych tłuszczów z nasion i orzechowego posmaku jest gwarancją sukcesu i składa się na niepowtarzalny smak rozpoznawany na całym świecie. Ale chałwa nie jest oporna na modyfikacje.

Przede wszystkim można wzbogacić ją przeróżnymi orzechami, a nawet całkiem zamienić sezam na inne ziarna. Dużą popularnością, zwłaszcza w Grecji i Turcji, cieszy się też chałwa z kaszy manny (halva simigdalenio), uzupełniona jakościowa oliwą. Niejednego zdziwi na pewno indyjska chałwa z marchewki. Serwuje się ją w formie gęstego deseru przypominającego owsiankę. Warto wzbogacić ją rodzynkami i gałką muszkatołową. Nietypowym wyglądem prezentuje się też chałwa z maku – jej ciemne, prawie czarne wnętrze z dodatkiem miodu może zastąpić świąteczne wypieki. 

Jeśli chcesz przyrządzić ten deser samodzielnie i odejść nieco od tradycyjnych przepisów, najlepszy efekt otrzymasz, łącząc różne rodzaje ziaren. Domowa chałwa ze słonecznika i pestek dyni zaskoczy cię nie tylko kompleksowym smakiem, ale strukturą i ciekawym wyglądem. Nie mieszaj elementów zbyt dokładnie, żeby uzyskać „marmurkowy" blok.  

Chałwa słonecznikowo-dyniowa – przepis

Składniki:

  • 200 g pestek dyni
  • 200 g ziaren słonecznika
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

  1. Upraż ziarna słonecznika i pestki dyni na dużej patelni lub podpiecz je w piekarniku. Możesz to robić partiami, żeby obróbka przebiegała równomiernie. Dzięki temu wstępnemu zabiegowi nasiona puszczą tłuszcz i wydzielą aromat. 
  2. Zmiel ziarna na pastę w blenderze. Może być konieczne miksowanie ich po trochu, jeśli twoje urządzenie nie ma dużej mocy. 
  3. Ubij białko z solą na puszystą pianę.
  4. Wsyp cukier do rondelka, dolej wodę. Podgrzewaj, aż powstanie syrop. Sprawdź jego konsystencję. Zanurz w nim widelec, i dmuchnij przez jego ząbki. Jeśli utworzą się charakterystyczne bańki, to znaczy, że karmel jest gotowy. 
  5. Dodaj gorący syrop do ubitych białek. Zmiksuj na jednolitą, błyszczącą masę. 
  6. Wsyp kakao do 1/3 masy z białek. Zmiksuj.
  7. Połącz wszystkie elementy chałwy (pastę z nasion, białko z kakao i czyste białko) za pomocą szpatułki, ale nie mieszaj ich zbyt dokładnie, żeby deser ciekawiej się prezentował po przekrojeniu. 
  8. Przełóż masę do małej keksówki. Wyrównaj ją z wierzchu. Przykryj folią spożywczą, tak, żeby stykała się z chałwą. Włóż do lodówki na 2–3 godziny
  9. Kiedy chałwa słonecznikowo-dyniowa zastygnie, pokrój ją w plastry i serwuj, na przykład do czarnej kawy. 

Źródło: youtube.com/@culinary_delights_2021