Każdy, kto choć raz w życiu miał do czynienia z domową chałwą i porównywał jej skład z tą sklepową, natknął się na pewną nieścisłość i znaczącą różnicę. Chodzi tu o jeden składnik – korzeń mydlnicy. Pod tą mało apetyczną nazwą kryje się roślina, która wykazuje naturalne emulgujące właściwości.
To właśnie ten tajemniczy dodatek sprawia, że chałwa ma charakterystyczną, dość kruchą, ale jednocześnie zwartą konsystencję, której nie sposób porównać ani pomylić z żadnym innym łakociem.
Czym zamienić korzeń mydlnicy w domowej chałwie?
No dobrze, ale skąd wziąć korzeń mydlnicy do przygotowania własnej, domowej chałwy? Większość z nas nie kłopocze się w ten sposób i po prostu z niego rezygnuje. Chałwa bez korzenia mydlnicy jest całkiem smaczna, ale niestety czegoś jej po prostu brakuje. W domowych warunkach warto zastąpić ją białkami jaj.
Podobnie jak w przypadku innych wypieków, deserów i kremów, ubite na pianę białka tutaj także sprawdzą się jak trzeba i pozytywnie wpłyną na konsystencję chałwy, zwłaszcza po uprzednim wymieszaniu jej z cukrowym syropem. Być może używaliby jej także i producenci tego smakołyku, ale jest jeden feler – to po prostu droższy dodatek niż roślinny emulgator z nazwą kojarzącą się z mydłem…
Przepis na chałwę z białkami
Składniki:
- 500 g sezamu
- 1 szklanka cukru (ok. 220 g)
- 80 ml wody
- 2-3 białka
- 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ziaren sezamu. Przed obróbką należy je umyć i odsączyć na sitku. Gdy będą już suche, upraż je na patelni, najlepiej partiami. Sezam należy prażyć na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 10-15 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.
- Jeszcze ciepłe ziarna zmiel w blenderze kielichowym – ponownie rozłóż pracę na kilka porcji sezamu, uważając jednocześnie, by nie przegrzać urządzenia. W razie potrzeby rób przerwy. W trakcie mielenia można dodać do środka odrobinę oleju, by ułatwić przebieg całego procesu.
- Przygotuj syrop. Wsyp do garnka cukier i wodę (80 ml) i zagotuj, mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadź do etapu karmelizacji.
- Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Pod koniec ubijania wlewaj do piany przygotowany uprzednio syrop. Wlewanie powinno przebiegać spokojnie, by nie dopuścić do utraty objętości piany.
- Przygotowaną pianę z syropem delikatnie wmieszaj do zmielonego wcześniej sezamu. Przełóż gotową masę chałową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Uformuj masę i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

















