Domowy chleb z roku na rok zyskuje na popularności. W Internecie można znaleźć przepisy na przeróżne bochenki, z ziaren, bez mąki, z twarogu, czy nawet z bananów. Jednak klasyczny chleb na drożdżach smakuje każdemu i przypomina czasy, gdy po bochenek stało się w piekarni, a cała okolica pachniała wypiekami. Jeśli więc ciągle się wahasz czy spróbować zrobić własny chleb, bo nie wiesz czy wyjdzie i czy posmakuje domownikom, mamy pewniaka. Z poniższego przypisu wychodzi zawsze, dlatego nie zastanawiaj się więcej, tylko skompletuj składniki i zaserwuj pyszny bochenek na śniadanie.

Jak zrobić domowy chleb?

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej, typ 550
  • 750 ml pszennej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki cukru — można pominąć
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 garście dowolnych ziaren, np. siemię lniane, czarnuszka, pestki dyni, płatki owsiane, sezam, możesz zrobić mieszankę

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Drożdże rozpuść w 500 ml ciepłej wody.
  2. Do miski przesiej 1 kg mąki, dosyp sól, cukier (jeśli używasz) i wybrane ziarenka. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej do nich wcześniej przygotowane drożdże. Połącz je ze sobą. Dolej pozostałą wodę i mieszaj, dopóki nie powstanie zwarta masa. W razie potrzeby możesz dolać trochę więcej wody.
  3. Wyrobione ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Potem naszykuj łyżkę, zamocz ją w wodzie i uderzaj nią ciasto, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Możesz je też zagnieść, efekt powinien być taki sam.
  5. Foremki, np. keksówki wysmaruj masłem i ewentualnie obsyp jeszcze mąką. Ciasto podziel na pół i przełóż je do blaszek, nadaj mu odpowiedni kształt. I odstaw je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Włącz już piekarnik i ustaw na 250 stopni Celsjusza.
  6. Wyrośnięte chlebki spryskaj wodą i obsyp je ziarenkami. Wstaw blaszki na poziom niżej od środkowego. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 230 stopni Celsjusza i odmierz 55 minut. Dobrze wypieczone wyjmij od razu z blaszek i odstaw je do wystudzenia na kratce cukierniczej.

Co dodać do masy chlebowej?

Z tego przepisu możesz zrobić zwykły pszenny chleb, bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz podkręcić jego smak i wartości odżywcze to dodaj do niego:

  • otręby
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • czarnuszkę
  • nasionka chia
  • podsmażoną cebulkę
  • czosnek świeży lub granulowany
  • przyprawy: paprykę słodką, ostrą, chili, curry, kurkumę, kminek
  • suszone pomidory lub inne warzywa, np. buraczki lub marchewkę
  • zioła: bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie

A jak chcesz jeszcze bardziej poeksperymentować, to upiecz czarny chleb na piwie lub chleb z boczkiem i serem.