Chleb Ezechiela to jeden z najstarszych rodzajów pieczywa, o którym można przeczytać w samej Biblii. Mówi się na niego również chleb esseński i wiele osób twierdzi, że jest to najzdrowsze pieczywo na świecie, gdyż ma o wiele więcej białka i znacznie niższy indeks glikemiczny niż klasyczny biały bochenek. Wszystko to dlatego, że jego składzie nie ma zwykłej mąki, za to znajduje się tam mnóstwo strączków i ziaren, a taki skład sprawia, że każda kromka dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Poznaj bliżej ten wyjątkowy przysmak z historią i zobacz, jak zrobić go krok po kroku.

Jak zrobić chleb Ezechiela?

Aby przygotować taki biblijny chleb bez mąki pszennej potrzebna będą soczewica, orkisz, jęczmień i owies. Do tego jeszcze tylko trochę zakwasu oraz soli i można brać się do pracy. Warto jednak wspomnieć, że w oryginalnym przepisie na chleb esseński pojawia się jeszcze bób, dlatego w sezonie na te drobinki warto je włączyć do podstawowej receptury. Najlepiej zastąpić nimi połowę soczewicy, a wtedy wszystko powinno wyjść, jak trzeba.

Samo przygotowanie biblijnego chleba wcale nie jest trudne, bo wszystkie strączki i zboża trzeba ze sobą wymieszać, a potem odstawić masę na 2 godziny. Ważne, aby w tym czasie ciasto odpoczywało w ciepłym miejscu i było przykryte bawełnianą lub lnianą ściereczką. Potem zostaje już tylko pieczenie i zajadanie się gotowym przysmakiem. Najważniejsza jest tu zasada 3M, czyli połączenie 3 rodzajów mąk w równych proporcjach - owsianej, orkiszowej i z samopszy. Zobacz poniżej resztę składników i dokładnie trzymaj się podanych tam gramatur.

Chleb Ezechiela - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 200 g zakwasu żytniego,
  • 200 g soczewicy żółtej,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 100 g płatków jęczmiennych lub mąki jęczmiennej,
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 700,
  • 100 g mąki z samopszy typ 1850,
  • 5 g soli. 

Przygotowanie:

  1. Płatki jęczmienne zmiel i wymieszaj z pozostałymi mąkami. Następnie dodaj do tego ugotowaną i wystudzoną soczewicę oraz zakwas i sól. Zalej całość wodą i dokładnie połącz. 
  2. Tak przygotowane ciasto na chleb Ezechiela przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. 
  3. Po tym czasie wysmaruj keksówkę tłuszczem, wysyp ją płatkami jęczmiennymi, a następnie przełóż do niej ciasto chlebowe. 
  4. Chleb Ezechiela piecz w 220 stopniach (z termoobiegiem) przez około 40 minut. 

Źródło: Instagram.com/poradalnia/