Zaspokoisz ochotę na słony smakołyk, a przy okazji zapewnisz sobie białkowe paliwo. Panelle, czyli placki z mąki z ciecierzycy, można upiec albo wrzucić do air fryera zamiast smażyć tradycyjnie, więc są zdrowsze niż inne przekąski.

Nie potrzebują żadnej panierki, żeby mieć chrupiącą skórkę, w związku z tym nie mają glutenu i nie podnoszą cukru. Pochodzą z Palermo – tam są popularnym daniem typu street food. Ale mogą też zagościć w twojej kuchni.  

Co można zrobić z mąki z ciecierzycy?

Mąka z ciecierzycy, znana też jako besan, to składnik popularny zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Dzięki niej zrobisz na przykład proste wegetariańskie danie paneer pakora – biały ser smażony w rumianej panierce. Zresztą pakora, czyli właśnie ciasto na bazie mąki z ciecierzycy, jest uniwersalne i przydaje się do różnych przekąsek (tak jak tempura). Można w nim zanurzyć ziemniaki, cebulę, kalafior, brokuły itd. 

Z cieciorkowej mąki da się też zrobić przeróżne placki. Warta uwagi jest na przykład socca – francuski przysmak przypominający spód do pizzy lub naleśnik. Można wykorzystać ją jako chlebek do zupy, przekąskę do zanurzania w dipie lub bazę dla przeróżnych składników, takich jak dynia i feta, karmelizowana cebula, cukinia, oliwki. 

Mieszanie mąki z ciecierzycy z wodą na gęstą masę to też domena włoska. Na Sycylii zjesz panelle, czyli chrupkie, prostokątne placki. Wyglądają trochę jak dobrze wysmażony halloumi, ale nie mają nic wspólnego z serem. To tylko mąka, woda i przyprawy

Chrupiące placki panelle – przepis

Składniki na około 20 placuszków:

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 600 ml wody
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa do posmarowania 

Przygotowanie:

  1. Opłucz natkę pietruszki w zimnej wodzie, dobrze ją osusz, a potem drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj suche składniki: mąkę z ciecierzycy, sól i pieprz.
  3. Wlej wodę cienkim strumieniem do mąki z przyprawami. Mieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa.
  4. Podgrzej cieciorkową masę w rondelku. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. 
  5. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Zdejmij z palnika.
  6. Przełóż masę do keksówki. Wyrównaj ją, przykryj i odstaw, żeby stężała.
  7. Pokrój ścięte ciasto na plasterki o grubości około 1 cm. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem.
  8. Piecz placki z ciecierzycy w 200°C przez około 18 minut. W połowie tego czasu przekręć je na drugą stronę, żeby równomiernie się zarumieniły.

Jak podawać placki z mąki z ciecierzycy?

Na ulicach Palermo zjesz panelle w kanapce na ciepło (pane e panelle). Mogą zastąpić wkładkę w burgerze, tworząc ciekawy, wegetariański, a nawet wegański fast food. Tradycyjnie nawet bez żadnego sosu, wystarczy lekko skropić chrupiące placki sokiem z cytryny dla świeżego smaku.

Ale jeśli chcesz podać placki w formie przekąski na imprezę lub na wieczór do filmu, możesz przygotować do nich ulubiony dip, na przykład sos czosnkowy lub pomidorowy. Najlepiej obok świeżych lub pieczonych warzyw.

Źródło: instagram.com/healthy_floflo