Wszyscy kochamy pizzerinki. Zwykle robi się je z ciasta drożdżowego, ale jest lepszy sposób. Masa na bazie serka wiejskiego pozwala nie tylko uprościć i "odchudzić" klasyczną recepturę, ale i dodać jej cennego białka. Ten przepis wymaga tylko 3 składników i ulubionych przypraw oraz dosłownie kilku minut pracy, dlatego nie czekaj ani chwili, tylko od razu go przetestuj. 

Jak zrobić pizzerinki z serka wiejskiego?

Domowe pizzerinki, pizzerki, mini pizze - nazwy tych przekąsek bywają różne, ale wszystkie je łączy pyszny smak. W tym przepisie jednak wszystko jest jeszcze prostsze i szybsze, bo nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego i czekać, aż wyrośnie. Tu bazą jest serek wiejski, jajko i trochę mąki. Najlepiej użyć tu mąki pełnoziarnistej, ale i zwykła biała się sprawdzi.

Do tego wystarczy już tylko sól i pieprz, chociaż warto sypnąć jeszcze nieco słodkiej i ostrej papryki oraz czosnku czy ziół dla dodatkowego smaku i aromatu. Całość trzeba jedynie wymieszać i wykładać niewielkie porcje, tworząc zgrabne kółeczka. Całość można piec zarówno w tradycyjnym piekarniku, jak i w airfryerze - oba sposoby pozwalają uzyskać idealnie chrupiące i rumiane spody do mini pizzy.

Z czym można zrobić mini pizze?

Takie pizzerinki z serka wiejskiego same w sobie smakują świetnie po zapieczeniu, jednak aby wyglądały jak prawdziwa domowa mini pizza, potrzebują wyrazistych dodatków na wierzch. W tej roli przyda się oczywiście sos pomidorowy i tarty ser. Można tu użyć zarówno zwykłej goudy, jak i mozzarelli czy nawet parmezanu. A do takiej serowo-pomidorowej bazy można dorzucać wszystko, co tylko ma się w lodówce, na przykład wędliny, warzywa, oliwki, anchois czy suszone pomidory. Najlepiej za każdym razem sypać na górę pizzerinek coś innego, a wtedy nigdy się nie znudzą. 

Pizzerinki z serka wiejskiego - przepis

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Ciasto wykładaj niewielkimi porcjami na papier do pieczenia, tworząc małe spody do pizzy.
  3. Zapiekaj pizzerinki w piekarniku lub airfryerze w 180 stopniach przez około 10 minut.
  4. Po tym czasie ostrożnie przewróć je na drugą stronę i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
  5. Na koniec posmaruj pizzreki sosem i posyp dodatkami, po czym po raz ostatni zapiecz przez 5-7 minut.