Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy, a do niej zwykle zajadasz coś słodkiego? Ten deser skradnie twoje serce i będzie to miłość od pierwszego upieczenia. Wszystko to nie tylko ze względu na smak i piękny wygląd, ale również prostotę przygotowania, bo roboty jest tutaj tyle, co nic. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj, a z pewnością na zawsze pozostaną w twoich ulubionych przepisach.
Ciasteczka kawowe - prosty pomysł na efektowny deser
Aby przygotować takie urocze ciasteczka o smaku kawowym, wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Całą bazą jest mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, masło, mleko i żółtko jaja. Białka z jajka jednak nie należy wyrzucać, bo ono też się przyda, tylko nieco później, gdy ciasteczka będą już trafiały do piekarnika.
Do tego oczywiście cukier i kakao oraz kawa rozpuszczalna, dzięki którym ciasteczka nabiorą odpowiedniego smaku i koloru. Potem zostaje już tylko zagnieść to wszystko na jednolitą masę i lepić z niej w dłoniach niewielkie "ziarenka" z charakterystycznym wgłębieniem. Na koniec wszystkie ziarenka smaruje się białkiem jajka, a całą resztę robi już piekarnik i to tylko w 10 minut.
Jeśli chcesz, aby ciasteczka kawowe były jeszcze bardziej rozkoszne, możesz je dodatkowo skąpać w polewie czekoladowej lub lukrze na bazie soku z cytryny i cukru pudru. Najpierw jednak przetestuj podstawowy przepis, a dopiero potem go urozmaicaj.
Przepis na ciasteczka kawowe
Składniki:
- 250 g mąki
- 60 g masła
- 70 g cukru pudru
- 20 g kakao
- 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do smarowania)
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 20 ml mleka
- 8 g kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, skropię i kakao.
- Do sypkiej mieszanki dodaj żółtko, mleko i masło, a potem wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę podziel na niewielkie kawałeczki i formuj je na kształt ziarenek kawy. Układaj je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każde ziarenko lekko natnij nożem, aby zrobić charakterystyczne wgłębienie.
- Tak przygotowane ciasteczka kawowe włóż do lodówki, a po schłodzeniu posmaruj białkiem jajka.
- Ciasteczka piecz przez około 10 minut, a potem odstaw do wystudzenia.
Źródło: Facebook Pyszne Przepisy

















