Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy, a do niej zwykle zajadasz coś słodkiego? Ten deser skradnie twoje serce i będzie to miłość od pierwszego upieczenia. Wszystko to nie tylko ze względu na smak i piękny wygląd, ale również prostotę przygotowania, bo roboty jest tutaj tyle, co nic. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj, a z pewnością na zawsze pozostaną w twoich ulubionych przepisach. 

Ciasteczka kawowe - prosty pomysł na efektowny deser

Aby przygotować takie urocze ciasteczka o smaku kawowym, wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Całą bazą jest mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, masło, mleko i żółtko jaja. Białka z jajka jednak nie należy wyrzucać, bo ono też się przyda, tylko nieco później, gdy ciasteczka będą już trafiały do piekarnika.

Do tego oczywiście cukier i kakao oraz kawa rozpuszczalna, dzięki którym ciasteczka nabiorą odpowiedniego smaku i koloru. Potem zostaje już tylko zagnieść to wszystko na jednolitą masę i lepić z niej w dłoniach niewielkie "ziarenka" z charakterystycznym wgłębieniem. Na koniec wszystkie ziarenka smaruje się białkiem jajka, a całą resztę robi już piekarnik i to tylko w 10 minut.

Jeśli chcesz, aby ciasteczka kawowe były jeszcze bardziej rozkoszne, możesz je dodatkowo skąpać w polewie czekoladowej lub lukrze na bazie soku z cytryny i cukru pudru. Najpierw jednak przetestuj podstawowy przepis, a dopiero potem go urozmaicaj. 

Przepis na ciasteczka kawowe

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 60 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do smarowania)
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 ml mleka
  • 8 g kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, skropię i kakao.
  3. Do sypkiej mieszanki dodaj żółtko, mleko i masło, a potem wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Gotową masę podziel na niewielkie kawałeczki i formuj je na kształt ziarenek kawy. Układaj je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Każde ziarenko lekko natnij nożem, aby zrobić charakterystyczne wgłębienie.
  6. Tak przygotowane ciasteczka kawowe włóż do lodówki, a po schłodzeniu posmaruj białkiem jajka.
  7. Ciasteczka piecz przez około 10 minut, a potem odstaw do wystudzenia.

Źródło: Facebook Pyszne Przepisy