Ciasteczka marcepanowe warto uwzględnić w świątecznym menu. Pracy przy nich jest mało, składników też niewiele, a smak i aromat zniewalają. Robi się je tak szybko, że zmieścisz się w czasie nagrzewania piekarnika do odpowiedniej temperatury.
Jak zrobić ciasteczka marcepanowe?
Składniki:
- 200 g marcepanu — możesz też zrobić go samodzielnie
- 60 g cukru pudru
- 100 g mąki migdałowej
- 1 białko jajka
- opcjonalnie: pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- płatki migdałów do dekoracji
A jeśli chcesz, możesz też zrobić ciastka migdałowe z masłem.
Przygotowanie krok po kroku:
- Jeśli korzystasz z gotowego marcepanu, możesz już w tym momencie włączyć piekarnik, żeby się rozgrzał do 170 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół.
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Gotowy marcepan rozdrobnij, jeśli jest dość twardy, najlepiej jest zetrzeć go na tarce. Przełóż go do miski.
- Do masy migdałowej dodaj cukier puder, choć tak naprawdę można go pominąć, ponieważ marcepan jest mocno słodki. Dosyp mąkę migdałową (którą też możesz zrobić samodzielnie, wystarczy zblendować zblanszowane migdały), białko jajka i ekstrakt, jeśli używasz. Miksuj, aż powstanie masa jednolita i dość lepiąca.
- Odrywaj kawałki masy wielkości orzecha włoskiego. Formuj je w kuli, następnie rozpłaszcz je trochę. A na koniec obtocz w płatkach migdałowych.
- Gotowe ciasteczka migdałowe rozkładaj na wcześniej przygotowanej blaszce. Zostawiaj odstępy pomiędzy nimi, ponieważ będą się trochę rozlewały w czasie pieczenia.
- Ciastka wstaw do piekarnika na 13-15 minut. Po 10 minutach zacznij je obserwować, bo mogą się łatwo przypalić, a wtedy nie będzie pożądanego efektu. Chodzi o to, żeby były rumiane tylko na brzegach, środek powinien zostać jaśniejszy, mięciutki, bo na tym polega istota ciasteczek migdałowych.
- Wyjmij je od razu z piekarnika i rozłóż na kratce cukierniczej, żeby ostygły i nie zaparowały się przy tym.
Postaw na jakość i zrób marcepan samodzielnie
Potrzebne są tylko 3 składniki: 250 g migdałów bez skórek (blanszowanych) lub mąki migdałowej, 250 cukru pudru i 60 ml amaretto w wersji dla dorosłych. Jeśli będą jadły go dzieci, dodaj wodę zwykłą lub różaną albo po prostu 1 łyżeczkę aromatu migdałowego. Sprawdzi się też likier barmański o smaku amaretto.
Przygotowanie: migdały powinny być zmielone bez skórek (jeśli korzystasz z mąki, to nic nie musisz robić w tym momencie). Dosyp do nich cukier i dolej wybrany płyn. Zagnieć wszystko dłońmi albo wymieszaj mikserem o dużej mocy. Po chwili powinna powstać masa, którą można łatwo formować.
Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @Przepisy Kasi

















