Ciasteczka marcepanowe warto uwzględnić w świątecznym menu. Pracy przy nich jest mało, składników też niewiele, a smak i aromat zniewalają. Robi się je tak szybko, że zmieścisz się w czasie nagrzewania piekarnika do odpowiedniej temperatury.

Jak zrobić ciasteczka marcepanowe?

Składniki:

  • 200 g marcepanu — możesz też zrobić go samodzielnie
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 białko jajka
  • opcjonalnie: pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałów do dekoracji

A jeśli chcesz, możesz też zrobić ciastka migdałowe z masłem.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Jeśli korzystasz z gotowego marcepanu, możesz już w tym momencie włączyć piekarnik, żeby się rozgrzał do 170 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół.
  2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Gotowy marcepan rozdrobnij, jeśli jest dość twardy, najlepiej jest zetrzeć go na tarce. Przełóż go do miski.
  4. Do masy migdałowej dodaj cukier puder, choć tak naprawdę można go pominąć, ponieważ marcepan jest mocno słodki. Dosyp mąkę migdałową (którą też możesz zrobić samodzielnie, wystarczy zblendować zblanszowane migdały), białko jajka i ekstrakt, jeśli używasz. Miksuj, aż powstanie masa jednolita i dość lepiąca.
  5. Odrywaj kawałki masy wielkości orzecha włoskiego. Formuj je w kuli, następnie rozpłaszcz je trochę. A na koniec obtocz w płatkach migdałowych.
  6. Gotowe ciasteczka migdałowe rozkładaj na wcześniej przygotowanej blaszce. Zostawiaj odstępy pomiędzy nimi, ponieważ będą się trochę rozlewały w czasie pieczenia.
  7. Ciastka wstaw do piekarnika na 13-15 minut. Po 10 minutach zacznij je obserwować, bo mogą się łatwo przypalić, a wtedy nie będzie pożądanego efektu. Chodzi o to, żeby były rumiane tylko na brzegach, środek powinien zostać jaśniejszy, mięciutki, bo na tym polega istota ciasteczek migdałowych.
  8. Wyjmij je od razu z piekarnika i rozłóż na kratce cukierniczej, żeby ostygły i nie zaparowały się przy tym.

Postaw na jakość i zrób marcepan samodzielnie

Potrzebne są tylko 3 składniki: 250 g migdałów bez skórek (blanszowanych) lub mąki migdałowej, 250 cukru pudru i 60 ml amaretto w wersji dla dorosłych. Jeśli będą jadły go dzieci, dodaj wodę zwykłą lub różaną albo po prostu 1 łyżeczkę aromatu migdałowego. Sprawdzi się też likier barmański o smaku amaretto.

Przygotowanie: migdały powinny być zmielone bez skórek (jeśli korzystasz z mąki, to nic nie musisz robić w tym momencie). Dosyp do nich cukier i dolej wybrany płyn. Zagnieć wszystko dłońmi albo wymieszaj mikserem o dużej mocy. Po chwili powinna powstać masa, którą można łatwo formować.

Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @Przepisy Kasi