Chrupiące ciasteczka owsiane oblane z jednej strony czekoladą to coś, na co skusi się każdy. Kultowe sasanki można kupić w wielu sklepach, ale najlepiej smakują przygotowane w domu. Taka wersja jest nie tylko smaczniejsza, ale po prostu zdrowsza, bo dokładnie wiemy, co jest w środku. Zobaczcie, jak przygotować takie ciasteczka krok po kroku, aby wyszły maksymalnie chrupkie i pełne smaku. 

Jak zrobić ciasteczka sasanki?

Przepis na ciastka sasanki jest banalnie prosty, a bazą jest sezam i płatki owsiane. Zwykle radzimy, aby wybierać te górskie, ale tym razem lepiej postawić na błyskawiczne, bo po prostu lepiej nadają się do przygotowania jednolitej, lepkiej masy. Do tego obowiązkowo masło, jajko i trochę pszennej mąki oraz cukier lub inne ulubione słodzidło. Wszystko wystarczy tylko razem wymieszać i masa na ciastka sasanki jest gotowa. Jeśli jednak chcecie, możecie wzbogacać ją o ulubione dodatki, takie jak odrobina wanilii, cynamonu czy skórki cytrynowej. 

Potem ciasto wystarczy już tylko rozwałkować, wyciąć szklanką zgrabne kółeczka i upiec, a na koniec skąpać ciastka w czekoladzie. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbujcie upiec te pyszności. Gdy raz spróbujecie zrobić takie ciasteczka owsiane fit, nie wrócicie już do sklepowej wersji. 

Domowe ciastka sasanki - przepis

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej + odrobina do posypania blatu
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • odrobina zimnej wody
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 4-5 łyżek śmietanki kremówki

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane, sezam, cukier i sól zblendujcie na gładki proszek. Następnie przesypcie całość do dużej miski i dodajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Do suchych składników dodajcie pokrojone w kostkę zimne masło oraz wbijcie jajko. Zacznijcie zagniatać masę w dłoniach, a w razie gdyby była zbyt gęsta i zbita, dolejcie trochę wody. 
  3. Wyrobione ciasto owińcie folią spożywczą i włóżcie do zamrażarki na około 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na podsypanym mąką blacie i wykrawajcie z niego szklanką koła.
  4. Tak przygotowane ciasteczka rozłóżcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni. 
  5. Ciastka sasanki pieczcie przez około 12-15 minut, a następnie odstawcie je do wystudzenia. 
  6. W czasie gdy ciastka stygną, rozpuśćcie w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką kremówką. W tak przygotowanej polewie maczajcie ciasteczka z jednej strony, a potem odstawcie je do zastygnięcia.