Ciasto chałwowe należy do jednych z moich ulubionych. Od dawna szukam doskonałego przepisu, bo moim wypiekom zawsze czegoś brakowało. Za to moja teściowa nie miała z tym nawet najmniejszego problemu, jej chałwowiec smakuje doskonale. Co weekend błagałam ją, żeby mi zdradziła swój patent i wreszcie go mam. Teraz już nie muszę jeździć do niej co tydzień.

Ciasto chałwowe na biszkopcie

To ciasto to popisowy deser mojej teściowej. Lekki biszkopt połączony z kremem chałwowym nie ma sobie równych. Prosty przepis, kilka składników i mam deser, który mogłabym jeść nieustannie. Zobacz jak łatwo można go zrobić.

Przepis na biszkopt do chałwowca

Składniki:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec zacznij dosypywać stopniowo cukier, po każdej porcji miksuj, aż rozpuszczą się drobinki. Potem dokładaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
  2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie stopniowo dosypuj do masy jajecznej. Na tym etapie najlepiej jest mieszać ciasto drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Możesz też użyć miksera, ale bardzo krótko, żeby zachować puszystość piany z białek.
  3. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej jasne ciasto biszkoptowe. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Zanim wyłączysz grzanie, zrób jeszcze test suchego patyczka. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia. Jak biszkopt będzie już zimny, przekrój go na 2, lub 3 blaty.

Przepis na krem chałwowy

Składniki:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g chałwy
  • opcjonalnie: gorzka lub deserowa czekolada do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  1. 3/4 szklanki napełnij mlekiem, wsyp do środka proszek budyniowy i wymieszaj dokładnie. W masie nie powinno być żadnych grudek.
  2. Resztę mleka wlej do rondelka, doprowadź do wrzenia na małym lub średnim ogniu. Jak będzie już delikatnie bulgotać, wlej mleko z proszkiem i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje.
  3. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni masy. Dzięki temu nie powstanie kożuch w czasie stygnięcia. Odstaw na bok.
  4. Do miski dodaj masło, wsyp cukier i utrzyj na gładką i puszystą masę. Dodawaj do niej naprzemiennie zimny budyń i pokruszoną chałwę. Nie przerywaj miksowania przez cały ten czas. Na koniec powinna powstać gładka i dość zwarta konsystencja.
  5. Pierwszą warstwę biszkoptu umieść w czystej foremce, na niej rozsmaruj krem chałwowy. Przykryj go drugim blatem i posmaruj resztą kremu. Jeśli masz 3 blaty biszkoptu, krem podziel odpowiednio na 3 części.
  6. Na koniec możesz posypać ciasto startą czekoladą, prażonymi płatkami migdałowymi lub pokruszonymi herbatnikami. Ciasto chałwowe wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.