Ciasto chałwowe należy do jednych z moich ulubionych. Od dawna szukam doskonałego przepisu, bo moim wypiekom zawsze czegoś brakowało. Za to moja teściowa nie miała z tym nawet najmniejszego problemu, jej chałwowiec smakuje doskonale. Co weekend błagałam ją, żeby mi zdradziła swój patent i wreszcie go mam. Teraz już nie muszę jeździć do niej co tydzień.
Ciasto chałwowe na biszkopcie
To ciasto to popisowy deser mojej teściowej. Lekki biszkopt połączony z kremem chałwowym nie ma sobie równych. Prosty przepis, kilka składników i mam deser, który mogłabym jeść nieustannie. Zobacz jak łatwo można go zrobić.
Przepis na biszkopt do chałwowca
Składniki:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec zacznij dosypywać stopniowo cukier, po każdej porcji miksuj, aż rozpuszczą się drobinki. Potem dokładaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie stopniowo dosypuj do masy jajecznej. Na tym etapie najlepiej jest mieszać ciasto drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Możesz też użyć miksera, ale bardzo krótko, żeby zachować puszystość piany z białek.
- Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej jasne ciasto biszkoptowe. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Zanim wyłączysz grzanie, zrób jeszcze test suchego patyczka. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia. Jak biszkopt będzie już zimny, przekrój go na 2, lub 3 blaty.
Przepis na krem chałwowy
Składniki:
- 2 budynie śmietankowe
- 750 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 400 g chałwy
- opcjonalnie: gorzka lub deserowa czekolada do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
- 3/4 szklanki napełnij mlekiem, wsyp do środka proszek budyniowy i wymieszaj dokładnie. W masie nie powinno być żadnych grudek.
- Resztę mleka wlej do rondelka, doprowadź do wrzenia na małym lub średnim ogniu. Jak będzie już delikatnie bulgotać, wlej mleko z proszkiem i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje.
- Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni masy. Dzięki temu nie powstanie kożuch w czasie stygnięcia. Odstaw na bok.
- Do miski dodaj masło, wsyp cukier i utrzyj na gładką i puszystą masę. Dodawaj do niej naprzemiennie zimny budyń i pokruszoną chałwę. Nie przerywaj miksowania przez cały ten czas. Na koniec powinna powstać gładka i dość zwarta konsystencja.
- Pierwszą warstwę biszkoptu umieść w czystej foremce, na niej rozsmaruj krem chałwowy. Przykryj go drugim blatem i posmaruj resztą kremu. Jeśli masz 3 blaty biszkoptu, krem podziel odpowiednio na 3 części.
- Na koniec możesz posypać ciasto startą czekoladą, prażonymi płatkami migdałowymi lub pokruszonymi herbatnikami. Ciasto chałwowe wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
















