Jak gruszki, to ciasto czekoladowe. To połączenie zawsze się sprawdza. Słodkie gruszki wtopione w czekoladową masę smakują pysznie. Choć wypiek wygląda jak z cukierni, to przygotowanie go jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować to cudo idealne do popołudniowej kawy, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Mocno wilgotne dzięki 1 dodatkowi.

Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto z gruszkami?

Ciasto czekoladowe z gruszkami jest wilgotne, ponieważ przygotowuję je na jogurcie. Wykorzystałam grecki, który jest nieco bardziej tłusty niż naturalny, jednak ten drugi również się sprawdzi. Wystarczy wymieszać go z roztopionym masłem i czekoladą, jajkami i suchymi składnikami. W ten sposób powstanie gęsta masa, w którą należy włożyć gruszki. Do tego przepisu sprawdzi się niemal każda odmiana, ja użyłam klapsy. Gruszek nie trzeba obierać, ani usuwać ich ogonków (te świetnie się prezentują po upieczeniu), wystarczy je umyć i delikatnie ściąć od spodu, aby stabilniej stały w masie i się nie przewróciły. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo łatwo się kroją. Jeśli przeszkadzają ci gniazda nasienne, to możesz gruszki przeciąć na pół (wzdłuż), usunąć nasionka i takie włożyć w masę. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem. Podawaj z gałką lodów waniliowych.

Przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 400 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 gruszki

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka przełóż pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Roztop je na niewielkim gazie i ostudź.
  2. W misce wymieszaj jogurt grecki z masłem i czekoladą za pomocą trzepaczki lub robota kuchennego. Do masy dodawaj po 1 jajku, cały czas mieszając. 
  3. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj je do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste, ale takie ma być.
  4. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
  5. Następnie przygotuj owoce. Gruszki umyj (nie obieraj) i odetnij ich końcówki, aby były bardziej stabilne (sprawdź, czy będą stały same). Włóż gruszki z ogonkami w masę czekoladową. 
  6. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 75-90 minut do tzw. suchego patyczka. 
  7. Gotowe ciasto ostudź i udekoruj cukrem pudrem.