Jeśli lubisz naleśniki, to zapewne na pamięć znasz przepis na ciasto naleśnikowe. Mleko, mąka, jajko, szczypta soli, połączone w odpowiednich proporcjach wystarczą, by przygotować masę na pyszne placki z patelni. Jeśli jednak lubisz nowe smaki i nie boisz się eksperymentować koniecznie wypróbuj ten przepis. Do podstawowych składników wystarczy dodać 1 zaskakujący, bo powstały jeszcze lepsze w smaku naleśniki.
Ciasto naleśnikowe z piwem bezalkoholowym
Na pierwszy rzut oka piwo bezalkoholowe może wydawać się dziwnym dodatkiem, ale gwarantujemy, że ciasto z tym dodatkiem wychodzi Idealnie mięciutkie, elastyczne i puszyste. Dodatkowo piwo nadaje ciastu delikatną nutę słodyczy oraz lekkość, ponieważ piwo działa podobnie do drożdży. Nie trzeba też dodawać soli ani cukru, bo piwo jest już lekko słodkie.
Naleśniki z piwem na słodko - przepis
- 280 g mąki pszennej,
- 1 szklanka piwa bezalkoholowego,
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki masła,
- 2 średnie jajka.
Masło przełóż do ronldelka i na małym ogniu rozpuść i przestudź.
Wsyp do miski mąkę, dodaj mleko, piwo, roztopione masło i wbij całe jajka.
Zmiksuj , albo ubij ciasto na gładką masę bez grudek.
Ciasto odstaw na 30 minut, by odpoczęło i osiągnęło ostateczną konsystencję. Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.
Po tym czasie usmaż naleśniki na suchej patelni. Tłuszcz nie jest potrzebny bo w cieście naleśnikowym jest już masło.
Przygotuj farsz twarogowy
- 0,5 kg twarogu (najlepiej półtłustego lub tłustego),
- 2 żółtka jaj,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 czubata łyżka cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Twaróg zmiel lub zblenduj na gładko.
W drugiej misce utrzyj na puszystą masę żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a pod koniec miksowania dorzuć śmietanę. Gotową masę połącz z twarogiem.
Farszem serowym smaruj każdy naleśnik i zwijaj w ruloniki.
Możesz podać je posypane cukrem pudrem, ale możesz też przed podaniem podsmażyć je jeszcze na maśle, by zrumieniły się i zrobiły chrupiące na zewnątrz.
Czym zastąpić piwo w cieście naleśnikowym?
Jeśli nie chcesz dodawać do ciasta naleśnikowego piwa, możesz podobny efekt uzyskać dolewając do ciasta w tej samej ilości oranżadę. Podobnie jak piwo sprawi, że ciasto będzie puszyste, delikatne i słodkawe. Oczywiście oranżada jest dużo słodsza od piwa, więc trzeba wziąc to pod uwagę przygotowując ciasto.

















