Ciasto pisanka do złudzenia przypomina pięknie ozdobione jajeczka. To nie jest jakiś wybitnie trudny przepis, wręcz przeciwnie, ale kluczowe jest zdobycie odpowiednich barwników. Jednak i z tym nie powinno być problemu. Bez obaw, nie ma tam niezdrowych, sztucznych barwników, wszystko opiera się na naturalnych składnikach. Przygotujcie wszystko zawczasu i zróbcie słodką pisankę na Wielkanoc.

Przygotuj naturalne barwniki

Oczywiście najłatwiej jest kupić gotowe barwniki w sklepie, ale często pozyskiwane są z chemicznych składników. Do tego trzeba też doliczyć zawartość konserwantów. Dlatego o wiele zdrowiej jest zrobić je z naturalnych składników. Nie ma tu żadnej filozofii, to naprawdę proste.

  • Kolor różowy: świeże albo sproszkowane buraki lub sok z granatu. Możesz rozdrobnić bulwę lub wycisnąć sok i dodać trochę papki do ciasta, a potem przy okazji ugotuj barszcz czerwony z ziemniakami lub nastaw zakwas. W przypadku proszku, po prostu dosyp go trochę do masy. Jeśli chodzi o sok, najprościej jest kupić gotowy, bez problemu dostaniesz dobrej jakości.
  • Kolor zielony: szpinak lub mięta. Tu wystarczy zblendować liście.
  • Kolor pomarańczowy: marchewka, kurkuma, sok pomarańczowy. Podobnie, jak z burakami, możesz zmiksować marchewkę lub wycisnąć z niej sok. Albo po prostu dosyp zmieloną kurkumę.
  • Kolor niebieski: jagody, jeżyny. Tak jak wcześniej, rozgnieć je lub wyciśnij sok.
  • Kolor fioletowy: świeży czarny bez lub sok. Tu też nie będzie żadnych niespodzianek, rozmiażdż owoce lub kup gotowy sok.

Składniki na kolorowe ciasto pisanka

Produkty przechowywane w lodówce wyjmij wcześniej, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Niech to będzie co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy.

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 ml mleka
  • kolor różowy: świeże albo sproszkowane buraki lub sok z granatu
  • kolor zielony: szpinak lub mięta
  • kolor pomarańczowy: marchewka lub kurkuma
  • kolor niebieski: jagody, jeżyny
  • kolor fioletowy: świeży czarny bez lub sok

Jak zrobić kolorowe blaty ciasta?

  1. Masło z cukrem białym i waniliowym utrzyj na puszystą masę. Jak będzie gotowa, dodawaj do niej po 1 jajku. Po każdym miksuj przez 1 minutę.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, a potem przesiej ją.
  3. Do masy maślano-jajecznej dosypuj porcjami mąkę, naprzemiennie z mlekiem, nie przerywając miksowania.
  4. Teraz naszykuj 6 misek lub innych naczyń i do każdego wlej równą ilość ciasta. I teraz dodaj wybrane barwniki, oczywiście po 1 na naczynie. Ilość dozuj na bieżąco, im więcej dodasz, tym barwa będzie intensywniejsza. Ale w przypadku składników w płynie, uważaj, żeby nie rozrzedzić za bardzo ciasta. W razie czego możesz dosypać trochę więcej mąki. Gotowe masy przełóż do blaszek prostokątnych lub do tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz każdą warstwę osobno przez 15-20 minut. Zrób test suchego patyczka. Możesz piec po 2 blaszki jednocześnie.

Na koniec ubij krem i złóż warstwy

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 36%, mocno schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone, również zimnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: posypka cukiernicza

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i miksuj przez mniej więcej 5 minut. Powinien powstać gęsty i puszysty krem.
  2. Każdy blat przesmaruj niewielką ilością kremu, tylko tyle, żeby zespolić je ze sobą i połóż na nim kolejny blat. Zostaw część kremu na wierzch, by zrobić ostatnią, białą warstwę na górze. Na koniec zrób kolorową posypkę, by jeszcze bardziej ożywić ciasto pisanka.